Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
pilot projekt

Učenici brodske Industrijsko-obrtničke škole već printaju u 3D tehnologiji

1/13
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Učenici koji se školuju za CNC operatere dosad su u svom zanimanju naučili raditi i koristiti tehnologiju odvajanja materijala postupcima glodanja i tokarenja, a sad se konačno upoznaju s jednom novom tehnologijom koja je zapravo obrnuti proces od tehnologija koje su dosad nastale

U brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi započela je provedba pilot projekta testiranja i obuke učenika za rad na 3D printerima. Cilj obuke je upoznavanje učenika s novim tehnologijama i besplatnim open-source programima koje mogu skinuti na internetu i pomoću njih modelirati različite predmete. U drugoj fazi predviđeno je i uvođenje novog zanimanja 3D dizajnera, koje će zasigurno biti potrebno na tržištu rada.

Djeca su uživala u brojnim radionicama Čakovec Učili o robotima, 3D printanju, ali i folkloru...

- Prije ove edukacije doista nisam znao da se u 3D printanju može koristiti i beton i da se printati može doslovno sve, čak i kuće i zgrade. 3D dizajniranje definitivno je jedno od zanimanja budućnosti - rekao je Mihael Krznarić, učenik drugog razreda,
Brodski su srednjoškolci već isprintali razne predmete poput stalka za mobitel, zviždaljke, malog plastičnog psića, zupčanika, a posebno za ovu priliku i 3D znak Večernjeg lista. Mihaelov kolega Tihomir Lukač si je već prvog dana obuke kod kuće skinuo program za 3D modeliranje i sam napravio kockicu za igru Čovječe, ne ljuti se.

- Svijet ide dalje, sve više se koristi 3D tehnologija. Uskoro će vjerojatno biti zastupljena i u tvrtkama, pa će nam znanje iz tog područja koristiti i u životu i na poslu – kaže Tihomir.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Učenici koji se školuju za CNC operatere dosad su u svom zanimanju naučili raditi i koristiti tehnologiju odvajanja materijala postupcima glodanja i tokarenja, a sad se konačno upoznaju s jednom novom tehnologijom koja je zapravo obrnuti proces od tehnologija koje su dosad nastale. U tehnologiji 3D ispisa oni zapravo dodaju materijal i tako sloj po sloj stvaraju određene objekte i predmete u plastici, metalu itd.

- Jedan od ciljeva projekta je obučiti učenike ne samo da znaju nešto izmodelirati, nego u budućnosti i popraviti printer - napominje prof. Ivana Vladić, koja je u projektu zadužena za hardverski dio.

Profesori koji vode obuku znanje iz tog područja stekli su na edukaciji u Italiji i Španjolskoj u sklopu 300 tisuća eura vrijednog europskog projekta 3D4VET (trodimenzionalno printanje za strukovno obrazovanje). Iznos se dijeli na sve zemlje sudionice, a brodska škola kao partner dobila je oko 30 tisuća eura.

Vukovarart festival Vukovarart festival Vukovarske zidove pretvorit će u 3D umjetnička djela

- Učenici će u ovoj edukaciji steći temeljna znanja da mogu samostalno dizajnirati, prilagoditi predmete i podesiti ih za ispis na 3D pisaču. Za njih je to veoma bitno i korisno, jer mi već danas na tržištu rada imamo tvrtke koje se bave uslugom, izradom i reparacijom dijelova plastike. Te tvrtke koriste 3D printere kako bi ljudima isprintali određene dijelove koje ne možete nigdje kupiti. Ako se jednog dana na svom budućem poslu susretnu s takvom tehnologijom, ovo će znanje učenicima itekako koristiti – objašnjava prof. Darko Samardžija.

Tehnologija printanja u zadnjih desetak godina doživjela je eksponencijalan rast i svi iz dana u dan nestrpljivo iščekuju do koje razine preciznosti i složenosti ona može ići, a zasad sve upućuje na to da nema granica.

- Mi kroz ovaj projekt želimo u stručne škole uvesti 3D tehnologiju, koja je itekako potrebna i koja će u budućnosti preuzeti dominaciju. Poanta je u tome da nijedna osoba koja se bavi 3D printanjem nema formalno stručno obrazovanje. Ne postoji kurikul koji bi nekoga obrazovao da zna dizajnirati. Stoga je naš konačni cilj napraviti nastavni plan i program kojim bismo u našu školu uveli osposobljavanje za zanimanje 3D dizajnera - istaknula je koordinatorica projekta prof. Suzana Mihelčić.

škola Palica sv. Nikole U Rijeci tiskana prva taktilna slikovnica u 3D tehnici za slijepu i slabovidnu djecu