Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarart festival

Vukovarske zidove pretvorit će u 3D umjetnička djela

Vukovarart festival
Foto: Branimir Bradarić
Umjetnici iz Španjolske, Južnoafričke Republike, Italije, Francuske i naravno iz Hrvatske oslikat će novih 700 četvornih metara

Drugu godinu zaredom Vukovar je središte europske, pa i svjetske umjetnosti kada je riječ o 3D slikarstvu. Dječjim festivalom „Kredica“, u sklopu kojega su mališani iz vukovarskih dječjih vrtića crtali u pješačkoj zoni, počeo je 2. festival „Vukovarart – luka umjetnosti“ koji traje do 9. lipnja. U sklopu festivala na nekoliko će lokacija u gradu poznati svjetski umjetnici crtati 3D slike među kojima će biti Marine Capdevile iz Španjolske, Rickey Lee Gordon iz Južnoafričke Republike, Vera Bugatti i Fabio Fedele iz Italije, Elle & Pitr iz Francuske te dvojica hrvatskih umjetnika, Chez i Sarma.

Goran Marić u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ministar državne imovine Goran Marić u posjetu županiji Država Otoku dala zemljište, Vukovaru bivši Radnički dom

3D slikarstvo je zahtjevno

– Uredit ćemo 900 četvornih metara zidova na pet lokacija, a nove slike prekrivat će gotovo 700 četvornih metara. Želja nam je da se ovaj projekt otvorene galerije širi te da popunjavamo pročelja i unosimo novu boju i energiju u Vukovar. Umjetniku je najvažnije da mu se daje sloboda i povjerenje da sam izabere motiv kojim se želi predstaviti, a Grad Vukovar je tu ideju prepoznao te umjetnicima omogućuje da se na najbolji mogući način predstave publici – rekao je jedan od autora festival Filip Mrvelj. Pojasnio je i kako su 3D slike diljem svijeta atraktivne s obzirom na to da kada ih se gleda iz određene točke, dobivate drukčiju odnosno, trodimenzionalnu percepciju slike. Tako se dobivaju fotografije da propadate kroz razrušeni most, milujete dupina, prijeti vam krokodil… Pokazalo se to i u Vukovaru gdje su 3D slike koje su do sada naslikane naišle na velik interes kod građana. Prema riječima Mrvelja, 3D slikarstvo je zahtjevnije nego obično jer su slike najčešće velikih dimenzija tako da je važno imati dobar osjećaj za prostor. Uz to 3D slikarstvo je i fizički zahtjevno.

– Prije tri godine kada smo se odlučili za ovaj projekt, procjena nam je bila da nam je osim turističke atraktivnosti bitno naše građane osloboditi turobnosti i svakodnevice te unijeti tračak modernoga. Mislim kako smo street artom u tome i uspjeli jer je riječ o nečem doista nesvakidašnjem. Težili smo tome da dobijemo vrhunske svjetske autore i u tome smo uspjeli i ove godine – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Velik interes građana

Istaknuo je i kako su prošlogodišnje 3D slike nastale tijekom festivala naišle na velik interes kod građana te da su se takve slike Vukovara širile društvenim mrežama diljem svijeta. – Ideja je postaviti Vukovar na street art scenu gradova koji imaju tzv. otvorene galerije, te će posjetiteljima ponuditi dodatni sadržaj koji se već s 3D slikama pokazao uspješnim – rekao je Krešimir Herceg, voditelj marketinške kampanje projekta.

Stanovi u Vukovaru U Vukovaru raste stanogradnja Do kraja 2018. nova zgrada s 21 stanom