Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Učenici će se upoznati s 3D printom, robotikom...

Foto: Kristijan Toplak
Županijski Centar izvrsnosti novih tehnologija ponovno počinje

Virovitičko-podravska županija jedna je od hrvatskih pionira STEM područja. Za svoj projekt Budi STEMpatičan nagrađena je 2020. za najbolji hrvatski europski projekt u kategoriji "Doprinos znanosti i inovacijama" u izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županije i EU parlamenta. Ta STEM priča nastavlja se kroz Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske gdje je nositelj Osječko-baranjska županija, a Virovitičko-podravska je jedna od partnera. Inače, još 2019. krenula je u svoju priču osnivanjem Centra izvrsnosti novih tehnologija koji se nalazi pri Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Pokrenut je na inicijativu župana Igora Androvića, a te prve godine bilo je 40 polaznika. Tada je taj centar bio jedan od osam međunarodnih centara u Hrvatskoj. Od 2020. do danas, zbog koronavirusa, nije ga bilo, a u subotu 4. veljače, ovaj centar ponovno počinje s radom. Interes je ogroman.

Prilika svima

– Ovo je jasan prikaz povezivanja teorije uz dobivanja najboljih primjera ishoda učenja. Tako dajemo priliku svima koji mogu i koji žele i imaju afinitete u ovom području, a Virovitičko-podravska županija će im u tome dati punu potporu – istaknuo je župan Igor Andrović.

Na startu ove nove priče bit će 140 polaznika 7. i 8. razreda s područja cijele Virovitičko-podravske županije. Voditelj je stručni specijalist inženjer strojarstva Vedran Runje, a navedeni strojevi za buduće učenje i usavršavanje učeničkog znanja kupljeni su sredstvima Virovitičko-podravske županije.

– Centar izvrsnosti novih tehnologija djeci će omogućiti da se upoznaju s najnovijim tehnologijama u području 3D printanja, lasera, umjetne inteligencije, robotičke tehnologije i Arduina. Omogućit će djeci rad u robotici, CAM CAD-u, 3D modeliranju, pisanju kodova, rad u CNC tehnologiji. Radit ćemo s učenicima 7. i 8. razreda jer se to pokazalo kao najbolje, a pritom im dajemo svojevrsno usmjerenje za mogućnost daljnjeg srednjoškolskog školovanja. Ovaj centar bit će otvoren za djecu svih dobnih skupina, od predškolaca do srednjoškolaca, i bit će organiziran kao interaktivna radionica u kojoj će djeca moći istraživati i isprobavati različite tehnologije. 3D printanje će biti jedna od glavnih aktivnosti koju će djeca moći isprobati u centru, a oni će moći kreirati svoje vlastite modele i printati ih na 3D printerima – kaže Runje.

Umjetna inteligencija

– Laseri će također biti dostupni za isprobavanje, a djeca će moći koristiti laserske skalpele i laserske štampače kako bi kreirala različite projekte. Umjetna inteligencija i robotička tehnologija također će biti predstavljene u centru, a djeca će moći istraživati kako se koriste u različitim područjima, kao što su medicina, proizvodnja i mobilna tehnologija. Arduini će također biti dostupni za isprobavanje, a djeca će moći koristiti ovaj jednostavan računalni program kako bi kreirala različite elektroničke projekte. Ovaj centar izvrsnosti novih tehnologija omogućit će osnovnoškolcima s područja VPŽ-a da se razvijaju kao inovativni i tehnološki pismeni građani – podcrtava on.

Osim Centra izvrsnosti za nove tehnologije, Virovitičko-podravska županija je pokrenula i centre izvrsnosti za: matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest i medijsku pismenost. Svi oni, izuzev Centra za izvrsnost novih tehnologija, nalaze se pri Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici.

Predstavit će se i na Viroexpu

Centar izvrsnosti za nove tehnologije predstavit će se i na ovogodišnjem Viroexpu, a zanimljivo, dosta rade s "umjetnom inteligencijom".

– Na Viroexpu ćemo prezentirati osnovne robotike, pokazati roboaute, programiranje, imat ćemo lasere, glodalice, ponuditi onima koji žele da se poigraju s graviranjem. Bit će tu i VR tehnologija, ali i moći će vidjeti kako mogu stvarati fotografije ili tekstove uz umjetnu inteligencije. Recimo, neki već i lektiru pišu tako – kaže Vedran Runje.
 

Kreće treća faza uređenja dvorca u Suhopolju Dvorac će dobiti bazen i wellness, ali i vinoteku Virovitičko-podravska županija Brza cesta do Zagreba ubrzat će razvoj gospodarstva duhan Ministrica Vučković posjetila VPŽ 'Energetske potpore sektoru duhana iznimno su važne'