Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Iz fondova EU

Učenici osnovnih i srednjih škola jednom tjedno dobit će besplatne zdrave obroke

Voće
Foto: Zagrebačka županija
Ugovori su potpisani s 53 škole kojima se tjedno dostavlja oko 4,5 tona voća

Svi učenici osnovnih i srednjih škola uskoro će jednom tjedno imati besplatne obroke voća i povrća, dok će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imati osigurane besplatne mliječne obroke. Potpisani su, naime, ugovori o provedbi projekta Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda s ravnateljima 31 osnovne i deset srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Projekt financira Europska unija, a obuhvaća 18.014 učenika.

Dani okusa zagrebačkoga kraja Započela je manifestacija “Dani okusa zagrebačkoga kraja” U deset restorana tri domaća jela za samo 90 kuna? Može!

– Ovo je dobar korak prema zdravoj prehrani djece. Djeci dajemo do znanja da će im ovakav pristup u životu puno značiti. Projekt je bitan i za djecu, koja će imati besplatne zdrave obroke, i za naše OPG-ove, kojima se otvara tržište u njihovu okruženju – rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da zasad projekt predviđa dodatne obroke zdravih namirnica jednom tjedno, no da vjeruje kako ima prostora da to bude i češće.

Za provedbu projekta na području Zagrebačke županije izdvojeno je nešto više od 1,09 milijuna kuna. Najvećim dijelom, svježim voćem i povrćem domaćih proizvođača škole opskrbljuje Distributivni centar za voće i povrće.

Potpisani ugovori za voćne obroke za školsku djecu 'Shema školskog voća' Potpisani ugovori za voćne obroke za školsku djecu

– Ugovore smo potpisali s 53 škole kojima tjedno dostavljamo oko 4,5 tona voća. Ovisno o sezoni, najviše jabuke, potom mandarine, kruške, šljive, breskve... Uključivanjem u ovaj projekt, domaćim proizvođačima osigurali smo siguran plasman voća i povrća, a djeci zdravu i kvalitetnu prehranu – rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Projekt Školska shema Županija provodi putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Svečano je otvorena obnovljena škola u Bistri Osnovna škola Bistra dobila je prostor za osam novih razreda i kuhinju Napokon maknute azbestne ploče, a đaci dobili modernu školu Suradnja Posjet iz slovačke Bratislavska regija dogovorila suradnju sa Zagrebačkom županijom