Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Posjet iz slovačke

Bratislavska regija dogovorila suradnju sa Zagrebačkom županijom

Suradnja
Foto: Zagrebačka županija
Dogovorili smo formiranje stručnih timova koji će razraditi moguća područja suradnje, ne samo u prometu, nego i u turizmu, zdravstvu, školstvu... – rekao je župan Stjepan Kožić

Izaslanstvo slovačke Bratislavske regije predvođeno zamjenicom predsjednika regije Alžbetom Ožvaldovom posjetilo je Zagrebačku županiju.

Za vrijeme posjeta, koji je trajao dva dana, izaslanstvo je prvi dan provelo u Jastrebarskom, gdje su mogli vidjeti prvu garažu za električne bicikle u Hrvatskoj, a koja se može koristiti putem mobilne aplikacije Nextbike. S razvojem cikloturizma u županiji upoznala ih je direktorica županijske Turističke zajednice Ružica Rašperić. Mobilnu aplikaciju Vision One, koja na jednom mjestu sadrži sve biciklističke rute u Županiji, predstavio je Dino Salopek iz Vision Teama.

Zimska služba zagrebačke županije Zagrebačka županija Zimska služba spremna za nadolazeću zimu

– Cikloturizam je u Hrvatskoj najintenzivniji rastući turistički proizvod. Raste po godišnjoj stopi od 15 do 20 posto. Zagrebačka županija je to prepoznala pa je dosad donijela Operativni program razvoja cikloturizma, pri kraju je izrada prometnog elaborata postavljanja cikloturističke signalizacije, izrađena je mobilna aplikacija ‘ZG bike’, prvi smo u RH sve naše biciklističke rute objedinili na jednom mjestu, u mobilnoj platformi Vision One – rekla je direktorica Rašperić.

Novi rendgen Ivanić-Grad Dom zdravlja dobio najmoderniji rendgen

Drugi dan posjeta obilježila je značajna prekretnica u odnosu Županije i Bratislavske regije. Dogovorili su se, naime, da će potpisati Ugovor o suradnji, kako bi u programskom razdoblju 2020.-2027. zajednički mogli ‘crpiti’ novac iz europskih fondova. Sljedeći je to korak u suradnji ovih dviju regija, uspostavljenoj još 2003., a formaliziranoj Protokolom o suradnji iz 2009. godine. Kako su izazovi u prometu zajednički objema državama, tako će i buduća suradnja biti usmjerena na postizanje ciljeva u tom sektoru.

– Dogovorili smo formiranje stručnih timova koji će razraditi moguća područja suradnje, ne samo u prometu, nego i u turizmu, zdravstvu, školstvu... – rekao je župan Stjepan Kožić. 

Svečano je otvorena obnovljena škola u Bistri Osnovna škola Bistra dobila je prostor za osam novih razreda i kuhinju Napokon maknute azbestne ploče, a đaci dobili modernu školu