Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Zimska služba spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba zagrebačke županije
1/11
Foto: Zagrebačka županija
Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 15,6 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2018/2019. za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1272 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2018. za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 mᶟ sipine.

Novi portal Novi portal Jednim klikom miša možete doznati sve što želite o svom gradu ili općini

Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 4950 tona soli te 1500 m³ sipine.

Foto: Zagrebačka županija

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati.

Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 do 7:00 sati.

Novi rendgen Ivanić-Grad Dom zdravlja dobio najmoderniji rendgen

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 15,6 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme.

"Radi se o zasigurno najvećem planskom ulaganju u mehanizaciju, vozila i opremu otkad je ovo Društvo osnovano prije 20 godina. Ono je moguće zahvaljujući dobrom dosadašnjem poslovanju Društva, ali i ambicioznim planovima za budućnost, a očekivanja su da će se na ovaj način Društvo bolje tržišno pozicionirati te da će se smanjiti troškovi održavanja stare i dotrajale opreme", rekao je ovom prigodom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Foto: Zagrebačka županija

"Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad naše službe", rekao je Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta te dodao da je dio nove opreme već u upotrebi, dok će preostala oprema za koju je pri završetku postupak javne nabave stići uskoro.

Župan Kožić ponovno je apelirao na neodrživost postojećeg stanja u cestovnom sektoru. „Godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila nije dostatna za kvalitetno održavanje cesta. Naš ŽUC je iz tog razloga prije 2 godine dignuo kredit u iznosu od 50 milijuna kuna no to nije rješenje problema. Znamo svi da su potrebe na terenu mnogostruko veće stoga pozivam Vladu RH i resorna ministarstva da krenu rješavati ovaj gorući problem s kojim se bore sve županije i ŽUC-evi u RH“, naglasio je Kožić.

Bez novih tvrtki i ulaganja ne bi bilo ni novih radnih mjesta Top 5 županija po rastu zaposlenosti, jedna je nadmašila sve