Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Novi portal

Jednim klikom miša možete doznati sve što želite o svom gradu ili općini

Novi portal
Foto: Zagrebačka županija
Klikom na svaku od tema otvaraju se interaktivne karte na kojima se jednostavno mogu pregledavati podaci

Želite li saznati koliko stanovnika ima mjesto Klinča Sela, koliko spomenika kulturne baštine ima Samobor ili pak koliko kilometara lokalnih, a koliko županijskih cesta ima Marija Bistrica, odsad možete provjeriti na WebGIS portalu pod nazivom “Stanje u prostoru Zagrebačke županije”.

– Portal je kreiran tijekom nekoliko mjeseci – kaže ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Željka Kučinić, u suradnji s tvrtkom GDi d.o.o.

Stjepan Kožić Pametna sela 'Život na selu može i mora biti privlačan, a naša županija to dokazuje'

Podaci dostupni na portalu temelje se na posljednjem usvojenom izvješću o stanju u prostoru Zagrebačke županije 2013.-2016., a ažurirani su i novijim dostupnim podacima.

Radi lakše preglednosti, portal je podijeljen na nekoliko tema: demografska obilježja, gospodarski pokazatelji, namjena površina, prometna infrastruktura, vodnogospodarski sustav, energetika, kulturna baština i prirodne vrijednosti. Klikom na svaku od tema otvaraju se interaktivne karte na kojima se jednostavno mogu pregledavati podaci za svaku općinu, grad ili cijelu županiju. U samo nekoliko klikova moguće je saznati sve o željenoj općini ili gradu, od popisa stanovništva i demografskih detalja do popisa spomenika, a podaci su prikupljeni iz službenih dokumenata.

KUD Zagrebačke županije 20 godina djelovanja KUD-ova zagrebačke županije Jubilarni rođendan proslavili pjesmom i plesom

Tematska karta “Namjena površina”, primjerice, temelji se na podacima iz Prostornog plana županije, kao i podacima iz prostornih planova uređenja gradova i općina, zaključno s početkom 2018. godine. Tematska karta Prometna infrastruktura prikazuje podatke (naziv, duljinu i dr.) o cestovnom, željezničkom i zračnom prometu na području Zagrebačke županije, a temelji se na Odluci o razvrstavanju javnih cesta iz 2017. i 2018. godine, Odluci o razvrstavanju željezničkih pruga iz 2017. i podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. 

Dogovarana je suradnja s Kinezima Trodnevni posjet izaslanstva iz Kine Hrvatskoj Dogovarali suradnju kineskih i domaćih obrta