Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u Našicama

Učili na primjeru da invaliditet ne treba biti prepreka za ostvarivanje onoga što voliš

1/6
Foto: OŠ Vladimira Nazora Đakovo
Učenici su slagali slova vlastitog imena na brajici, igrali su se pokvarenog telefona na engleskom i njemačkom jeziku s povezom na očima, hodali su povezanih očiju u središtu grada...

U suradnji s Udrugom slijepih Našice i OŠ Dore Pejačević Našice, đakovačka OŠ Vladimira Nazora uključila se ove školske godine u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Bijeli štap je zaštitni znak slijepih osoba i služi im kao pomagalo za kretanje u prometu i na ulici. Sama akcija se održala protekloga tjedna u središtu grada Našica i okupila je učenike, učiteljice, volontere te brojne prolaznike koji su se tako upoznali s radom našičke udruge slijepih.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Đakovo

POVOLJNIJI UVJETI POS-ovi stanovi gradit će se i u Našicama

Učiteljica Alenka Taslak iz našičke OŠ Dore Pejačević, učiteljice Željka Starčević i Ivana Hrastović Mandarić iz đakovačke OŠ Vladimira Nazora te volonteri Udruge slijepih organizirali su različite aktivnosti s učenicima, kako bi se učenicima i široj javnosti približili život i izazovi s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću.

Učenici su slagali slova vlastitog imena na brajici, igrali su se pokvarenog telefona na engleskom i njemačkom jeziku s povezom na očima, hodali su povezanih očiju u središtu grada... Upoznali su se i razgovarali s dječakom Bornom, učenikom 8. razreda OŠ Dore Pejačević te razgovor s Borninom majkom koja je i aktivna članica Udruge slijepih.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Đakovo

Festival "Dani slavonske šume" ponovno okupio na tisuće sudionika i natjecatelja Slavili bogatstvo šuma – od atraktivnog natjecanja sjekača do sajmova i izložbi

U intervjuu s Bornom učenici su saznali kako je on vrlo hrabar i uporan dječak, najdraži predmet u školi mu je vjeronauk, a posebno voli slušati glazbu i svirati bubnjeve. Bornina razrednica Alenka Taslak opisala im je na koji način Borna uspješno svladava izazove i prepreke u svakodnevnom školskom životu. Učenici su tako osvijestili važnu poruku, a to je da i slijepe osobe mogu biti uspješne te da invaliditet ne treba biti prepreka za ostvarivanje onoga što voliš – poručuju Ivana Hrastović Mandarić i Željka Starčević, učiteljice OŠ Vladimira Nazora iz Đakova.

Akciju je, dodaju, pozdravio i predsjednik Udruge slijepih Našice Rolando Butković i izrazio želju da se slične akcije održe i u budućnosti. Istaknuo je važnost uključivanja učenika osnovnih škola iz Našica i Đakova u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa jer se tako senzibilizira mlade ljude za prihvaćanje i razumijevanje slijepih i slabovidnih osoba u društvu.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Đakovo

Uređenje Radovi u Tavanačkoj i Ulici braće Radić