Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac donio novi paket mjera pomoći

Ugostiteljima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnicima subvencioniraju kamate na kredite

Foto: Grad Karlovac
Otvoren je i javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države

Nakon prvih mjera koje je donio u ožujku, Grad Karlovac sada nastavlja pomagati ugostiteljima i poduzetnicima novim setom mjera. Izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli bespovratnih potpora male vrijednosti mikro i malom gospodarstvu kako bi se dodatno pomoglo građanima tijekom pandemije koronavirusa.

Gradska uprava donijela je nove mjere pomoći za nastavak poslovanja Grad Bjelovar izdvojit će više od milijun kuna za mjere pomoći ugostiteljima

Inače, u prvom rebalansu ove godine Grad Karlovac osigurao je 1,674.000 kuna za potpore poduzetništvu koje se dodjeljuju po Programu razvoja malog i srednjeg poduzetništva i Pravilniku o dodjeli bespovratnih potpora male vrijednosti.

Očuvanje radnih mjesta

Najnovijom će odlukom karlovački ugostitelji moći potporama male vrijednosti urediti terase i pripremiti ih za zimske uvjete rada nabavom različite opreme i izradom idejnog rješenja terase u zimskim uvjetima, obaviti građevinske radove, kupiti opremu poput stakala, deka, grijalica, postaviti rasvjetu, hortikulturno urediti prostor… Ti troškovi bit će sufinancirani iz gradskog proračuna u iznosu od 50 posto ili maksimalno 20.000 kuna po pojedinačnom zahtjevu.

– Vjerujemo da će ugostiteljima, s obzirom na situaciju, ta potpora biti značajna za nastavak rada – kazala je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić istaknuo je da su svjesni teškoća i otežanog poslovanja ugostitelja nakon posljednjih mjera Nacionalnog stožera.

29. GODINA OD GRADNJE PONTONSKOG MOSTA U LETOVANIĆU 20.000 ljudi spašeno je zahvaljujući ‘mostu spasa’

– Potporama želimo pomoći ugostiteljima da što više vanjskog prostora mogu osposobiti za svoje poslovanje, pogotovo tijekom hladnih mjeseci koji su pred nama, i tako proširiti svoje kapacitete. Već od ožujka oslobodili smo ugostitelje plaćanja najamnine, odnosno zakupnine za javne prostore koji su u vlasništvu Grada Karlovca, a oni ih koriste za ugostiteljstvo i vjerujem da im ta ušteda pomaže da poslovno opstaju. Tražit ćemo i dodatna rješenja kako bismo sačuvali poslovanje i očuvali radna mjesta. U kontaktu smo s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja i idućih mjeseci bit će još odluka i mjera pomoći – kazao je gradonačelnik Mandić.

Podsjetio je da su u Karlovcu najveću štetu od pandemije COVID-19 imali hotelijeri, no nisu otpuštali radnike, već državnim potporama i uz pomoć HBOR-a pokušavaju sačuvati radna mjesta.

Grad Karlovac im je i u tome pružio ruku pomoći i još prije donio odluku da karlovački hoteli komunalnu naknadu plaćaju po 1,5 posto dobiti, a ne po kvadra turi. Inače, odluka da ugostitelji ne plaćaju zakupninu za javne površine na snazi je do 30. studenoga i vrlo je vjerojatno da će biti produljena i nakon toga.

KARLOVAC Zbog obilne kiše rijeka Korana se zamutila i porastao joj vodostaj

Osim novih potpora ugostiteljima, u Gradu pružaju potporu mikro i malim poduzetnicima subvencioniranjem kamata na kredite za tekuću likvidnost.

Najviše do 20.000 kuna

– Grad Karlovac donio je odluku da će svim poslovnim subjektima; mikro i malim poduzetnicima, OPG-ovima i pravnim osobama sufinancirati kamate na kredite za tekuću likvidnost u iznosu od 50 posto, za sve koji će potpisati ugovor o kreditiranju u komercijalnim bankama do 31. prosinca ove godine. Vjerujemo da će se ta mjera nastaviti i u sljedećoj godini – najavila je pročelnica Peris.

Iznos subvencije po pojedinom korisniku kredita može iznositi najviše do 20.000 kuna. Uz te dvije mjere, Grad Karlovac je 9. listopada otvorio javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Radi se o 57 čestica, ukupne površine 60,9 hektara, koje Grad daje karlovačkim poljoprivrednicima u zakup na 25 godina. Javni natječaj objavljen je na internetskoj stranici Grada Karlovca i otvoren je 30 dana.