Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Grad Kutina donio nove mjere pomoći ugostiteljima zbog koronakrize

Ukida se porez na potrošnju alkohola i bezalkoholnih pića

Foto: Grad Kutina
Ugostitelji su oslobođeni plaćanja i komunalne naknade, kao i poreza na javnu površinu za terase

Grad Kutina ukinuo je porez na potrošnju alkohola i bezalkoholnih pića na svom području kao mjeru pomoći ugostiteljima u vrijeme pandemije koronavirusa. Odlučeno je to na sastanku s predsjednikom Udruženja obrtnika Kutine Ivicom Ružičkim i predstavnikom Ceha ugostitelja Igorom Košutićem.

Ilustracija SASTANAK Paket mjera za ugostitelje

Od 1. siječnja 2021.

Zbog otežanog rada koji je uzrokovan uvođenjem niza mjera u pandemiji koronavirusa Grad Kutina će trajno ukinuti porez na potrošnju pića u ugostiteljstvu.

– Ova mjera stupa na snagu kada se izvrši potrebna zakonska procedura, a to je od 1. siječnja 2021. i bit će na snazi trajno ili do eventualnog ponovnog uvođenja. No, koalicija koja vodi Grad Kutinu neće ponovno uvoditi ovaj porez – istaknuo je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Uz to ugostiteljima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade ukida se ta obveza od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. s mogućnošću produženja ovisno o epidemiološkoj situaciji. Također ugostitelji koji su obveznici plaćanja poreza na javnu površinu, odnosno mjesečne naknade za postavljanje terasa na javnim površinama, oslobađaju se plaćanja spomenutog poreza u 2021. godini u trajanju od pet mjeseci, odnosno ovisno o epidemiološkoj situaciji i ograničenju rada ugostitelja te, konačno, ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Kutine umanjuje se plaćanje zakupnine za 30%.

Gradonačelnik Kutine bio je sudionik okruglog stola o budućnosti investicija nakon korone GRADONAČELNIK BABIĆ NA LIDER INVESTU 'U krizi poduzetnicima treba izaći u susret'

– Podsjećamo kako je i dalje na snazi mjera mogućnosti korištenja dodatne javne površine bez naplate, u svrhu postavljanja ugostiteljskih terasa. Tijekom 2020. godine Grad Kutina je također pomogao ugostiteljima i ostalim poduzetnicima nizom mjera u iznosu od oko 3 milijuna kuna na način da je prethodno uz predložene mjere u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19 donio paket mjera za pomoć gospodarstvu na području Grada Kutine oslobodivši poduzetnike plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja komunalne naknade obrtnika, mikro i malih poduzetnika te ukinuvši naplatu fiksnih troškova odvoza otpada i vodnih usluga i to sve zajedno minimalno za vrijeme zabrane rada – dodao je gradonačelnik Babić.

Uvedeno je i subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost u visini 100% ugovorene kamate, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika, a sukladno kriterijima HAMAG ESIF zajmova.

Suradnja Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje S dva milijuna kuna obnavljaju cestu kroz Malu Goricu te prometnicu Vila – Cepeliš

Interventni fond

Uz to osnovan je i interventni fond pomoći za očuvanje poslovnih aktivnosti obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Temeljem istoga fonda su u vrlo kratkom vremenu isplaćena bespovratna sredstva poduzetnicima za likvidnost u visini od 2000 kuna po zaposlenoj osobi koji su imali zabranu rada, odnosno 1500 kn po zaposlenoj osobi koji su imali pad prometa više od 20% kao posljedicu epidemije.

Sredstva su dodijeljena za 236 poduzetnika na području Grada Kutine koji zapošljavaju gotovo 800 osoba. Uz navedene potpore za obrtna sredstva, Grad Kutina je osigurao i bespovratne potpore za osnovna sredstva u iznosu do 15.000 kn te bespovratne potpore za novo zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje do 15.000 kn.