Izbornik
Naslovnica Županije
Dva razreda prvašića više nego godinu prije u BPŽ

Ulaganje u obrazovanje učenika i studenata ulaganje je u budućnost

ŽUPANIJA će nastaviti ulagati u projekte namijenjene mladima
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Županija financijski podupire brodsko Sveučilište, a znatna sredstva uložena su i u stipendiranje i prijevoz mladih te u gradnju i opremanje škola

Brodsko-posavska županija u prošloj je godini nastavila ulagati u školstvo i visoko obrazovanje, podupirući financijski i na razne druge načine učenike i studente. Župan Danijel Marušić na nedavnom je druženju s novinarima najavio nastavak ulaganja u projekte namijenjene mladima, istaknuvši kako ga u tom smislu osobito veseli podatak da su u prvi razred osnovne škole na području županije lani upisana 1183 učenika, odnosno dva razreda prvašića više nego godinu prije.

Podrška dobrim projektima
Marušić je naglasio da Brodsko-posavska županija snažno podupire najmlađe hrvatsko sveučilište, ono u Slavonskom Brodu. U protekle tri godine Županija je u Sveučilište ulagala po 2,2 milijuna kuna godišnje, a znatna financijska sredstva uložena su i u stipendiranje studenata.

Trenutačno sa 145.995 eura stipendiraju 120 darovitih studenata te studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja. Pored njih, Županija stipendira i sve studente medicine. Sada ih ima 34, a i stipendira ih se sa 78.000 eura. Visina stipendije u mjestu prebivališta je 105 eura, odnosno 150 eura izvan mjesta prebivališta.

– U suradnji s Vladom za 800 studenata plaćamo besplatan prijevoz željeznicom, tako da naši studenti mogu ići u svim smjerovima, ali se i vraćati iz mjesta studiranja u Brodsko-posavsku županiju. S HŽ-om smo nedavno potpisali ugovor vrijedan 95.679 eura. S tim da isto tako preko decentralizacije, ako bismo govorili još u kunama, oko 32 milijuna kuna plaćamo prijevoz osnovnoškolske djece – rekao je Marušić.

Župana posebno raduje početak gradnje nove zgrade Osnovne škole Milana Amruša, koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju. Iako Županija nije osnivač ove škole, stav županijskih čelnika je da dobre i kvalitetne projekte poput ovog treba podupirati. Projekt izgradnje škole vrijedan je 7,8 milijuna eura, pri čemu će Ministarstvo znanosti i obrazovanja participirati s 85,70% sredstava, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s 9,18%, a Brodsko-posavska županija s 5,12% iznosa, odnosno nešto više od 400 tisuća eura.

16 fotonaponskih elektrana
Što se tiče projekata usmjerenih na pomoć školama, Marušić je izdvojio više od 2,1 milijuna eura vrijedan projekt Pametne škole 2. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje, a implementiraju ga Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla te partneri – Tuzlanski kanton i Brodsko–posavska županija.

– U projektu Pametne škole 2, koji se odvija u suradnji s našim kolegama iz BiH i Crne Gore, mi smo napravili 16 fotonaponskih elektrana u vrijednosti 837 tisuća eura. Ovdje moram reći da smo, pored obnove 23 škole, zapravo napravili takve sustave da su oni takoreći energetski neovisni – istaknuo je Marušić.

Održavaju se gradske prometnice, ali i staze za pješake Gradske službe spremno dočekale zimu Niske temperature i snijeg nisu donijeli veće probleme Agencija građanima zainteresiranima za prijavu na skorašnji natječaj nudi i procjenu visine ulaganja Građanima će ove godine na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura REA pomaže svima koji žele obnoviti kuće uz državnu potporu VIŠE od 10.000 ljudi na skupštini reklo tko su i gdje pripadaju Sjećanje na Narodnu skupštinu održanu usred Čakovca Obilježena 105. godišnjica pripajanja Međimurja matici