Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvoren novi Dom zdravlja vrijedan 40 milijuna kuna

Ulaganjem u primarnu zaštitu smanjit će se broj uputnica za bolnice i to za osam posto

U gradnju Doma zdravlja uloženo je 39,1 milijun kuna
1/14
Foto: Međimurska županija
Dom zdravlja je u suradnji sa Županijom kao osnivačem 2015. krenuo u projekt gradnje novog objekta u krugu Županijske bolnice Čakovec. Tako su sad na jednom mjestu okupljene djelatnosti primarne zdravstvene zaštite

Trideset i dvije ordinacije, od čega 16 ordinacija opće medicine, šest dentalne, po četiri ordinacije pedijatrije i ginekologije te dvije ordinacije medicine rada... Sve su one smještene u novoj zgradi Doma zdravlja Čakovec, u čiju je gradnju uložen 39,1 milijun kuna.

Projekt će otvoriti brojne mogućnosti za rad 17 kulturno-umjetničkih udruga Ugovor za radove vrijedne 2,3 milijuna kuna Međimurje se ravnomjerno razvija, ulaže se i u male sredine

U tri godine uložili 50 milijuna

U objektu bruto površine 5315 četvornih metara smješten je i RTG zuba, mobilni palijativni tim, psihologijski centar, dentalni laboratorij, zdravstvena njega i prostorije patronaže.

– Uz jedinstven projekt u Hrvatskoj po kojemu se fizikalna terapija odvija u domovima korisnika za što smo povukli novac fondova EU, nabavku 710 komada dijagnostičke, terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za 22 ordinacije opće i obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologije i pedijatrije Doma zdravlja i 20 koncesionara također iz EU, opremanje zgrade Doma zdravlja vrijedno 1,172.667 kuna, ukupno ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu u posljednje tri godine vrijedno je 50 milijuna kuna. To je najveće ulaganje s ciljem da stanovništvu Međimurja osiguramo najmoderniju i najkvalitetniju zdravstvenu skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – ističe župan Matija Posavec.

Foto: Međimurska županija

Učenici i učitelji darivali su župana suvenirima iz svojih sredina Sudionici Erasmus+ projekta u posjetu Međimurskoj županiji Međimurska popevka na engleskom, španjolskom, grčkom...

Dom zdravlja je u suradnji sa županijom kao osnivačem 2015. krenuo u projekt gradnje novog objekta u krugu Županijske bolnice Čakovec. Tako su sad na jednom mjestu okupljene djelatnosti primarne zdravstvene zaštite. Usporedno je završen i cijeli niz drugih projekata, od obnove zgrade Doma zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, nabave opreme liječnicima primarne zdravstvene zaštite, “CrossCare – HomeCare” programa preko kojeg su stariji od 65 godina fizikalnu terapiju primali kod kuće, do nabave dizala za novu zgradu i specijalizacije iz ginekologije i obiteljske medicine sredstvima iz fondova EU. MŽ i Dom zdravlja Čakovec, koji vodi ravnatelj Branko Vrčić, uložili su gotovo 36 milijuna kuna, a Ministarstvo zdravstva oko četiri milijuna kuna.

– Nigdje u RH ne ulaže se toliko u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako imamo kvalitetnu, efikasnu i brzu primarnu zaštitu, smanjuje se pritisak na bolnicu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu – istaknuo je župan Posavec.

Foto: Međimurska županija

Domaćin župan Matija Posavec istaknuo je da su dvije regije vrlo slične i imaju što pokazati Suradnja Međimurja i Istre 'Nismo konkurencija jedni drugima i želimo biti primjer ostalim regijama'

Manji redovi

Za otprilike godinu dana bit će završen projekt u Županijskoj bolnici vrijedan 65 milijuna kuna, a u planu je i skoro otvorenje zgrade u koju će se smjestiti novi uređaj za magnetsku rezonanciju.

– Ukupna ulaganja u zdravstvenu skrb u Međimurju premašuju 160 mil. kuna – zaključio je.

Održana je i završna konferencija projekta “Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u MŽ-u”, kojim je osigurana potrebna oprema za ambulante mreže Doma zdravlja. Zahvaljujući novoj opremi, postići će se veća protočnost pacijenata i manji redovi čekanja.

Foto: Međimurska županija

– Želimo smanjiti broj upućivanja pacijenata u Županijsku bolnicu Čakovec, a za naše pacijente to znači da zdravstvena usluga postaje dostupnija i da veći broj zdravstvenih problema mogu riješiti u ordinaciji svog liječnika, što je u danas izrazito bitno – rekla je dr. med. spec. obiteljske medicine Renata Hranjec.

Ginekološke ambulante opremljene su i 3D ultrazvukom koji omogućuje otkrivanje fetalnih anomalija u vrlo ranom stupnju trudnoće i ima mogućnost trodimenzionalnog prikaza ploda. Riješen je i problem nepristupačnosti za osobe s invaliditetom, slijepe i slabovidne osobe. Župan Posavec očekuje da će biti smanjen broj uputnica za bolnice za osam posto. 

Godinama je 17 članica nastupalo u ženskoj vokalnoj skupini KUU-a Veseli Međimurci“ Nova udruga "Pučpuljike" čuvaju narodnu baštinu