Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Otvorene škole u Bakiću i Noskovcima

Umjesto u 110 godina staru, đaci u Bakiću došli u novu školu

Foto: Kristijan Toplak
Škola u Bakiću ujedno je 31. škola koja je na području Virovitičko-podravske županije sagrađena od 2008.

"Mi smo đaci veseljaci" - orilo se iz grla učenika Područne škole u Bakiću gdje je otvorena nova škola za 23 đaka ovog naselja nedaleko od grada Slatine koji će u nju danas sjesti. To je ujedno 31. škola koja je na području Virovitičko-podravske županije sagrađena od 2008. Zamijenila je oronulu i vlagom natopljenu zgradu staru čak 110 godina. Gradila se sredstvima Virovitičko-podravske županije, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te grada Slatine.

Za 29 djece s teškoćama u razvoju Osigurano 26 pomoćnika u nastavi

Povećan broj djece

– Zbog povećanog broja djece stanovnici Bakića željeli su da se sagradi nova škola, jer im je dosadašnja stara i neuvjetna. Za neke je to malen projekt, ali mještanima Bakića on znači puno. To je projekt kojim se omogućava ostanak ljudi na selu jer im se nude jednaki uvjeti za školovanje njihove djece kakve imaju djeca u gradovima. Ove godine Virovitičko-podravska županija, u suradnji s općinama i gradovima, svim svojim učenicima od 1. do 8. razreda nabavila je potrebni radni materijal, kao pomoć roditeljima naše djece. Uz gradnju novih škola, ali i 11 novih vrtića koji se podižu sredstvima Ministarstva poljoprivrede, to je velika pomoć obiteljima, a ujedno i demografska mjera za ovo područje – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Jednaki uvjeti

Osim toga, u istom danu otvoreni su i novi prostori Područne škole u Noskovcima, koja se nalazi pri OŠ Davorina Trstenjaka u Čađavici.

Sve je spremno za prvi dan škole Za besplatne udžbenike zelinskim đacima izdvojeno 400 tisuća kuna

Naime, kako Dravska priča u kojoj se nekada održavala nastava postaje Centar za posjetitelje, zbog radova se morala izmjestiti učionica.

Sredstvima Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica uređen je prostor u Mjesnom domu u kojem će učenici ubuduće pohađati nastavu. Vrijednost radova je oko 400.000 kuna.

– Nije važno gdje netko živi, bilo to u velikom gradu ili malom naselju, mi trebamo omogućiti uvjete koji su dostojni i primjereni, jer sve su to naša djeca – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović na otvaranju škole u Noskovcima.

Grad Karlovac ove godine u projekte za školstvo ulaže više od četiri milijuna kuna Đaci dobivaju udžbenike i pribor, OŠ Braća Seljan imat će jednu smjenu