Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan posjetio imanje Josipa Jukića, korisnika mjere za kreditiranje sjetve

“Umjesto u sjetvu, novac možemo uložiti u kupnju nekog stroja”

1/3
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Županija je ove godine zaprimila rekordan broj zahtjeva za korištenje kredita za proljetnu sjetvu u iznosu od 30,9 milijuna kuna, a prijavilo se 208 korisnika

Kreditiranje proljetne sjetve jedna je od 17 poljoprivrednih mjera koje provodi Bjelovarsko-bilogorska županija. To je ujedno jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih mjera za koju ove godine vlada rekordan interes poljoprivrednika u županiji.

pomoć poljoprivrednicima Beskamatni krediti za sjetvu i odgoda vraćanja onih lanjskih

 

Županija plaća kamate

Preuzimanjem kompletnog iznosa kamatne stope, Županija je omogućila da krediti za poljoprivrednike budu besplatni. Tim je povodom župan Damir Bajs sa suradnicima obišao imanje Josipa Jukića, poljoprivrednika koji se javio na županijski javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve. Josip inače uzgaja kukuruz na površini od deset hektara, a osim kukuruza bavi se i uzgojem pšenice i tritikala te stočarstvom.

– Ova kreditna linija znači mi puno. Sredstva koja bismo inače uložili u sjetvu, sada možemo iskoristiti primjerice za kupnju nekog stroja i slično. Upravo to smo radili u protekle dvije godine. Tako imamo obrtaj sredstava što je za nas poljoprivrednike jako bitno. U sjetvi smo imali pet rali pšenice, tri rali tritikala i 17 rali kukuruza. Kulture koristimo za stočnu hranu – rekao je Jukić.

Podsjetimo, župan Damir Bajs ove je godine potpisao ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima pet komercijalnih banaka, Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom. Interes poljoprivrednika za ovom mjerom bio je iznimno velik. Naime, Županija je zaprimila rekordan broj zahtjeva poljoprivrednika za korištenje kredita proljetne sjetve u iznosu od 30,9 milijuna kuna, a zahtjeve je podnijelo 208 korisnika.

Županija ulaže velik novac u daruvarsko školstvo Radovi ne staju ni u krizi, za 7,1 milijun kn obnavlja se škola u Frankopanskoj

 

Treba istaknuti da je u okviru mjera koje ima Bjelovarsko-bilogorska županija u cilju pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, a vezanih uz pomoć uslijed pandemije koronavirusa, župan Damir Bajs donio odluku o prolongaciji vraćanja kredita za poljoprivrednike koji još nisu vratili kredit korišten za proljetnu sjetvu 2019. do 30. lipnja ove godine.

Također, za ovogodišnje korisnike županijske mjere kreditiranja proljetne sjetve, na prijedlog Županije, rok povrata kredita produljen je na godinu dana. Bjelovarsko-bilogorska županija preuzet će kompletan iznos kamatne stope te će tako krediti za naše poljoprivrednike biti beskamatni, odnosno besplatni.

Promjene u korist korisnika

– Kada govorimo o pandemiji koronavirusa, jedna od najvažnijih stvari koju želimo napraviti je sačuvati gospodarstvo, obrtništvo i poljoprivredu za koju je vezana petina ukupnog gospodarstva. Moramo pomoći našim OPG-ovima i poljoprivrednicima da i u ovo teško vrijeme naprave iskorak. Promjene koje smo u sklopu proljetne sjetve donijeli svakako idu u njihovu korist. Otplatu kredita produžili smo s deset mjeseci na godinu dana, a BBŽ je na sebe preuzela otplatu kamata. Upravo u vrijeme pandemije imamo najveću iskorištenost kreditne linije. Svakako ćemo s ovakvim aktivnostima i nastaviti – naglasio je župan Damir Bajs.

Potpisan ugovor vrijedan 523.000 kuna za obnovu Područne škole u Blagorodovcu Županija neće štedjeti, već povećava ulaganja kako bi spasila gospodarstvo

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 221,6 milijuna kuna za 4907 kreditnih zahtjeva tijekom 16 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Za subvencioniranje kamate svih tih godina Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je pet milijuna kuna.