Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan ugovor vrijedan 523.000 kuna za obnovu Područne škole u Blagorodovcu

Županija neće štedjeti, već povećava ulaganja kako bi spasila gospodarstvo

1/3
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Obnovit ćemo 44 školske zgrade pa će 90 posto naših učenika ići u nove, modernizirane škole, istaknuo je župan Bajs

Ovih dana potpisani su ugovori s izvođačem radova za energetsku obnovu Područne škole u Blagorodovcu u europskom projektu vrijednom 523.000 kuna. Posao obnove putem javnog natječaja dobio je građevinski obrt Pejazić graditeljstvo s područja općine Dežanovac.

Bjelovarsko-bilogorska županija Energetska obnova škola usprkos koronakrizi

Spremni projekti

Potpisivanju je prisustvovao i župan Damir Bajs koji je tijekom obilaska škole izjavio kako smatra da izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije moguć uz štednju javnog sektora, što su mišljenja mnogih čelnika jedinica lokalne samouprave, već upravno suprotno – potrebno je povećanje javnih investicija i osiguravanje posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize. Smatra da je upravo u ovoj situaciji porast javnih investicija ključan, a Bjelovarsko-bilogorska županija, iako je već sada najveći investitor na području županije, kreće u novi investicijski ciklus.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Vrijednost 2000 zaštitnih maski 120.000 kuna Župan Bajs uručio FFP2 maske OB-u Bjelovar i Domu zdravlja BBŽ-a

Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija ovog trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih više od 100 milijuna kuna, a vezani su uz graditeljstvo i popratne industrije. Sve će to uvelike utjecati i na kvalitetu nastave koja će se podignuti na višu razinu za učenike i nastavnike. Područna škola u Blagorodovcu jedna je od 44 škole na području naše županije obuhvaćene europskim projektom energetske obnove u koje će ukupno biti uloženo 160 milijuna kuna.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u obrazovanje, a na drugom je mjestu i kada je riječ o povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Župan Damir Bajs obišao gradilište Opće bolnice Bjelovar ‘Epidemija i potres u Zagrebu pokazali su koliko je bitno ulagati u zdravstvo’

Novac već osiguran

– Bjelovarsko-bilogorska županija trenutačno je najveći investitor na našem području. Spremno je više od 15 projekata koji vrijede 330 milijuna kuna i ni trenutka nismo dvojili treba li ih nastaviti. Smatramo da bez posla za naše građevince, za one koji opremaju naše objekte, ne možemo očekivati da oni opstanu u ovoj teškoj situaciji. Dobili smo dozvolu Ministarstva financija i mi ćemo potpisati set ugovora za javne natječaje koji su već ugovoreni. S druge strane, objavit ćemo nove javne natječaje u dogovoru s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Želimo da u tih 15-ak novih natječaja još pojačamo investicijski ciklus, da što više naših ljudi radi na području županije. Obnovit ćemo 44 škole i 90 posto učenika ići će u nove, modernizirane škole. Što se tiče financiranja ovakvih projekata, Županija trenutačno ima ugovore koji pokrivaju onaj najvažniji dio, ugovore koji idu prema fondovima EU, odnosno prema državi, a za onaj naš dio koji iznosi 15 posto ukupnog iznosa ili više, Županija je osigurala sredstva – naglasio je župan Damir Bajs.