Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Održana 47. kolonija kipara naivaca Ernestinovo

Umjetnici pokazuju da se imamo čime ponositi i u Europi

Foto: Osječko-baranjska županija
Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno su svoje blago urezivali u slavonski hrast

U organizaciji Likovne udruge "Petar Smajić" i uz potporu Općine Ernestinovo, od 3. do 8. kolovoza 2020. godine održana je tradicionalna, već 47. kolonija kipara naivaca Ernestinovo. Uz glavni dio programa u Parku skulptura, prvog dana manifestacije u prostorima Osnovne škole Ernestinovo održana je 17. Međunarodna kolonija mladih, koja zbog epidemije koronavirusa nije mogla biti u uobičajenom terminu u vrijeme proljetnih praznika.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Nemetinu donijet će niz prednosti U modernim komorama skladištit će se i do 3239 tona voća

Čuva se tradicija

Obje manifestacije ove su se godine odnosile isključivo na rad kipara naivaca i slikara, po mjerama i preporukama epidemiološke službe, a izostali su uobičajeni večernji zabavni program te sportska i društvena događanja.

– Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno svoje blago urezuju u slavonski hrast. Čuva se tradicija, a kultura i turizam imaju apsolutno veliki potencijal u ovoj općini. Nažalost, koronavirus nas je ove godine spriječio u planovima koje smo dogovorili, što ne znači da nećemo nastaviti kada za to dođu bolja vremena. Kultura i turizam itekako su komplementarni, umjetnici pokazuju da se imamo čime ponositi i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj. Ne vidim razloga da se to ne njeguje i pokazuje svijetu – poručila je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

– Obje kolonije održane su ove godine u specifičnim okolnostima, no usprkos tomu našu tradiciju nismo i nećemo prekinuti, čuvat ćemo naše običaje i kulturne vrijednosti i nasljeđe, jer kultura je ono što nas spaja, što nas u ovome svijetu čini drugačijima od drugačijih, što nas veže i zove da se iznova okupljamo na istome mjestu po 47. put, bez obzira na naše različitosti – istaknula je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

SAVRŠENA RAZGLEDNICA IZ SLAVONIJE I BARANJE Osječki Pannonian Challenge dobiva i virtualnu dimenziju

Iako u skromnijem i prilagođenom izdanju, nastavila je, kolonija je i sada odisala posebnim čarom, “čarom naive, zvukovima dlijeta i bata, mirisom svježe oguljene kore starog slavonskoga hrasta, duhom naših kipara naivaca”. – Zato je vrijedilo doći i upoznati se s naivnim kiparstvom te ponijeti sa sobom neopisivo vrijedna iskustva i sasvim drugačiji način viđenja kulturnog stvaralaštva. Kolonija kipara uvijek je odolijevala i prkosila vremenu, ni rat je nije zaustavio, pa ni koronavirus – zaključila je načelnica Junušić.

Zlatne plakete

Za osobiti doprinos razvoju kulture i njenoj promociji Općine Ernestinovo dodijeljene su Zlatne plakete kiparima naivcima Mati Tijardoviću, Siniši Tešankiću i Ivici Toliću. Uz pokojnog Petra Smajića koji je pokretač naivnoga kiparstva i jedan od osnivača Kolonije uz Tijardovića i Tešankića, koji stvaraju i sudjeluju u radu neprekidno od prve do ovogodišnje Kolonije. Projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite vrijedan gotovo 27 milijuna kuna Edukacija liječnika iz domova zdravlja za rad na novoj dijagnostičkoj opremi

 

Zanimljivo je kako je interes umjetnika za sudjelovanje na ernestinovačkoj koloniji primjetan još od njezina prvog izdanja, održanog od 1. do 15. kolovoza davne 1973. Sudjelovalo je i stvaralo tada 12 umjetnika.

Od tada pa do danas Ernestinovo je najvažnije i najveće sastajalište kipara naive.