Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Oleg Butković obišao najveće i najskuplje gradilište županijske Lučke uprave

Uređuje se luka u Kaštel Starom, košta 50 milijuna kuna, imat će 250 vezova i lukobran dug 200 metara

1/4
Foto: Grad Kaštela
Projekt se čekao mnogo godina i napokon je počeo. Grad Kaštela će u projekt gradnje luke u Kaštel Starom uložiti 14 milijuna kuna, a već se radi na planiranju nastavka projekta, rekao je gradonačelnik Ivanović

Uređenje komunalne lučice u Kaštel Starom, vrijedno 50 milijuna kuna, najveći je i najskuplji projekt koji trenutačno izvodi Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pa ne iznenađuje što je radove obišao ministar Oleg Butković sa županom Blaženkom Bobanom, ravnateljem županijske Lučke uprave Domagojem Maroevićem i gradonačelnikom Kaštela Denisom Ivanovićem.

Gradonačelnik Ivanović obišao četiri od desetak aktivnih gradilišta u Kaštelima Obnavlja se vila Nika u Starom, širi se groblje u Kambelovcu i Lukšiću

Renesansa na obali

– Pokrenuli smo pravu renesansu na hrvatskoj obali i diljem obale jer u ovom trenutku ulaže se oko 800 milijuna kuna u projekte lučke infrastrukture. Tu svakako prednjači Splitsko-dalmatinska županija i Županijska lučka uprava, koje pripremaju projekte, a onda mi u Ministarstvu iz nacionalnih sredstava i sredstava fondova EU podržavamo te projekte. Potpisali smo ugovor o sufinanciranju ovog projekta u Kaštel Starom, čija je ukupna vrijednost oko 50 milijuna kuna. U ovoj prvoj fazi sufinancirat ćemo ga sa šest milijuna kuna, no kako se nadamo da će ove godine biti još sredstava u rebalansu proračuna, Lučka uprava može očekivati i dodatna sredstva od Ministarstva – rekao je ministar Oleg Butković.

Detalje o budućem izgledu lučice u Kaštel Starom iznio je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave.

– Projekt donosi gradnju lukobrana dugog 200 metara, uređenje ukupno 9500 četvornih metara obalnog pojasa, što uključenje kamenooblagačke radove, hortikulturno uređenje, gradnju ormarića za struju i vodu i drugo, uređenje 250 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo, odnosno za one koji brodove koriste za razonodu i sport – istaknuo je Maroević. Rok za dovršetak radova je 24 mjeseca, ali ako lokalna zajednica dopusti izvođenje radova i tijekom ljeta, Maroević kaže da će radove završiti prije roka.

Potpisani ugovori o dodjeli stipendija Kaštela dodijelila 123 stipendije, studentima mjesečno 800, a učenicima 400 kuna

Grad Kaštela iz svog proračuna sufinancira gradnju luke u Kaštel Starom.

– Uređenje ove komunalne lučice jedan je od većih projekata u proteklom desetljeću na području Kaštela. Projekt se čekao mnogo godina i napokon je krenuo. Grad Kaštela će u projekt gradnje luke u Kaštel Starom uložiti 14 milijuna kuna, a već se radi na planiranju nastavka projekta kojim će se urediti obala do Kaštel Novog, sve do kule Ćipiko. Nadam se da bismo sljedeće godine u ovo vrijeme mogli započeti i s tim radovima. Prema prvim procjenama taj projekt iznosit će oko 30 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Splitsko-dalmatinska županija spremni su pomoći u financiranju – rekao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Javna nabava za tunel Kozjak

Grad Kaštela priprema i uređenje obale u Kaštel Sućurcu. Ivanović je rekao kako je u tijeku izrada idejnog rješenja za područje od Gojače do Sokolane, koje bi trebalo biti prezentirano za nešto više od dva mjeseca, nakon čega će uslijediti izrada glavnog projekta, dobivanje suglasnosti i početak radova.

U povodu Dana Grada Kaštela Natječaj za dodjelu javnih priznanja Grada Kaštela

– Osim u Kaštelima, još niz lučkih projekata pokrenuto je diljem županije. Sklopljen je ugovor za luku u Milni, tu je projekt u Sućurju, za koji dan očekuje nas potpis ugovora za luku u Omišu. Zakotrljalo se i cijeli niz infrastrukturnih projekata s jasnim rokovima i ciljevima. Budući da se nalazimo u Kaštelima, moram reći da me posebno raduje što će u srpnju biti objavljena javna nabava za tunel Kozjak – rekao je župan Blaženko Boban.