Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 18 pregleda
Odlični rezultati

Uspješna sezona: zabilježili povećanje broja gostiju za 11 posto

Biograd na moru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
I broj noćenja veći je nego protekle godine te iznosi 991.116, a što je povećanje za 8,84 %

Grad Biograd može se pohvaliti s još jednom uspješnom sezonom, a kako kažu iz gradske uprave i uspješnom turističkom godinom. Prema evidenciji Turističke zajednice grada u razdoblju od 1. siječnja do 20. rujna 2017. godine bilježe brojku od 158.127 gostiju, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje za 11,38 %. Od toga broja 130.445 bili su strani, a 27.682 domaći gosti. I broj noćenja u navedenom periodu veći je nego protekle godine te iznosi 991.116, a što je povećanje za 8,84 %.

- No, iako je glavna turistička sezona iza nas dobro posezonsko razdoblje, pogotovo ako mu vrijeme bude naklonjeno, može znatnije utjecati na konačnu turističku bilancu u kojoj se i ove godine očekuje preko milijun noćenja - kažu iz Grada.

Ovogodišnju turističku sezonu u gradu Biogradu obilježila su brojna kulturno zabavna događanja koja su vrlo važan čimbenik njezinog uspjeha. Među najprepoznatljivijih su 'Biogradski stol', koji otvara punu turističku sezonu u gradu, zatim 'Biogradska noć', ribarske noći kao i niz glazbenih večeri s gastro ponudom, koncertima poznatih pjevača zabavne glazbe, klapskim susretima, mažoret plesom, izložbama u Zavičajnom muzeju, kazališnim predstavama za djecu i odrasle te kino predstavama na ljetnoj pozornici i slično. 

Grad Biograd je ovoga ljeta po prvi put ugostio i 'ulične svirače' odnosno glazbenike iz Hrvatske ali i drugih zemalja koji su svakodnevno nastupali duž rive odnosno čitavog poluotoka, a u sklopu projekta 'Biograd Street Festival'.

Uz zabavu u samom gradu gostima se nudi veliki izbor izleta, na poznata okolna mjesta, parkove prirode poput Kornata, Paklenice, Vranskog jezera kao i zaleđa gdje se mogu upoznati s drugačijom manje poznatom Dalmacijom, te njezinim ruralnim dijelom koji je za mnoge posebno iskustvo.

- No i unatoč dobrim turističkim rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji, nikako se ne smijemo uspavati na lovorikama, jer kako kažu turistički djelatnici zadovoljstvo brojkama bez sumnje je vrlo važno, ipak valja ukazati i na druge nužne čimbenike u turističkom privređivanju, a između ostalog i nužnih infrastrukturnih zahvata, dodatnog uređenja plaža, a prije svega povećanje parking prostora koji je u gradu doista više nego nužan. No, do nove pune turističke sezone dosta je vremena te će  vjerujemo i ta pitanja doći na red - kažu između ostalog iz Grada.