Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Špilja Vindija jedan je od najznačajnijih lokaliteta za istraživanja ljudskog DNK

Uz izložbu najboljih dječjih radova obilježen Dan planeta Zemlje

storyeditor/2024-04-26/2_nagradjeni_nizi_razredi_os_likovni_natjecaj_moj_dozivljaj_spilje_vindije_2024__32_.jpg
1/2
Foto: Varaždinska županija NAGRADE, pohvale i zahvalnice djeci i mentorima uručili su župan Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar
Na likovni natječaj "Moj doživljaj špilje Vindije" pristigla su 103 kreativna i maštovita rada iz 15 dječjih vrtića i 11 osnovnih škola

Na Dan planeta Zemlje, a povodom obilježavanja 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode, u Županijskoj palači u Varaždinu dodijeljene su nagrade, posebne pohvale i zahvalnice najuspješnijima na likovnom natječaju za djecu predškolske dobi i učenike osnovnih škola "Moj doživljaj špilje Vindije".

Najbolji radovi

U kategoriji predškolskog uzrasta najboljim je proglašen rad Lare Šestak iz vrtića Dječji svijet iz Varaždina, čija je mentorica Nataša Gotal, dok je u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvo mjesto osvojio Vito Dukarić, učenik 2. razreda OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, čija je mentorica Zdenka Godinić. U kategoriji viših razreda osnovne škole prvo mjesto podijelili su Krešimir Šmintić, učenik 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica, i Ena Mališa, učenica 7. razreda OŠ Tužno.

– Iznenadilo me što sam osvojio prvo mjesto jer sam mislio kako jako puno učenika isto ima lijepe radove, pa sam očekivao da ću biti treći ili četvrti – rekao je Krešimir Šmintić.

Njegova i Enina mentorica je Jadranka Kučar, a upravo je ona proglašena najboljom mentoricom likovnog natječaja s obzirom na to da je, uz dva prva mjesta, još četvero njezinih učenika primilo posebne pohvale, pa joj je uručena i posebna nagrada.

NAGRADE, pohvale i zahvalnice djeci i mentorima uručili su župan Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar
Foto: Varaždinska županija NAGRADE, pohvale i zahvalnice djeci i mentorima uručili su župan Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar

Likovni natječaj organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom. Na natječaj su pristigla čak 103 kreativna i maštovita rada iz 15 dječjih vrtića i 11 osnovnih škola, a župan Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar uručili su im nagrade, pohvale i zahvalnice.

– Djecu u vrtićima i osnovnim školama željeli smo potaknuti da promišljaju o špilji Vindiji te njezinoj vrijednosti i važnosti, a s obzirom na velik broj radova, čini mi se da smo u tome uspjeli. Važno je da djeca budu svjesna važnosti prirodne i kulturne baštine koja se nalazi u njihovu zavičaju – rekla je Sanja Kopjar.

Špilja Vindija zasigurno je jedan od najznačajnijih lokaliteta u svijetu kad su u pitanju znanstvena istraživanja ljudskog DNK, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

Vindija unutar Parka prirode

– Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg smo u ovoj godini, u kojoj obilježavamo 60. obljetnicu proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode, organizirali ovaj likovni natječaj za naše najmlađe. Do kraja godine nastavljamo s nizom programa i aktivnosti u čast špilje Vindije, a u planu je i izdavanje monografije. Vjerujem da vam je poznato i to da bi špilja Vindija trebala biti unutar parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska i Ravna Gora, koji će se najvjerojatnije zvati Zagorske gore – otkrio je župan.

storyeditor/2024-04-29/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić organizirao radionice i predavanja Jezero Zajarki od otpada čistili i ronioci iz nekoliko hrvatskih gradova Maturanti matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici Kristijan Gregorić i Mato Osman, uz mentorstvo profesora informatike Tomislava Šipeka, osmislili su aplikaciju pod nazivom "zamjene.hr" Među najboljima Virovitički maturanti osmislili aplikaciju zamjene.hr storyeditor/2024-04-29/Jaska_A2.jpg Jastrebarsko ima najmoderniji sustav upravljanja najvažnijim resursom - vodom Jastrebarsko među gradovima koji su najviše uložili u kvalitetu života