Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Uz obnovu prioritet je i gospodarska revitalizacija

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Ove godine najveći proračun u povijesti Sisačko-moslavačke županije osim u obnovu mnogo ulaže u razvojne projekte i revitalizaciju

Od novog Zakona o obnovi puno se očekuje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sam Zakon protekli je tjedan najavio i novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić prilikom obilaska Sisačko-moslavačke županije.

Najveći proračun

Uz njega je na obilasku bio i župan Ivan Celjak, za kojeg je Bačić rekao kako će mu biti glavna veza s terenom u obnovi.

– Otvorili smo nekoliko tema koje ćemo operativno razraditi sa svim resornim ministrima i operativcima. Nakon toga smo održali sjednicu Stožera gdje smo načelnici, gradonačelnici i mi s razine županije upoznali potpredsjednika Vlade Bačića s aktivnostima koje smo poduzeli, razgovarali smo o svim izazovima s kojima se susrećemo u procesu obnove. Vrlo smo zadovoljni s onim što je Bačić izložio. Prioritet ostaje i dalje maknuti naše sugrađane iz kontejnera što prije – rekao je župan Ivan Celjak tom prilikom.

No uz samu obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji ističu kako je prioritet i gospodarska revitalizacija područja županije, u što se ulaže mnogo energije i sredstava. Ova godina će u tom pogledu biti presudna jer najveći proračun u povijesti Županije uz obnovu puno ulaže u razvojne projekte i revitalizaciju.

– Iako je obnova objekata ključna mi idemo i korak dalje. Razvojni projekti poput proširenja smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne, projekt o kojem se samo pričalo posljednjih petnaestak godina, sada je u fazi realizacije. I područje Siska i Moslavine imat će nove smještajne kapacitete. Osim u području socijalne skrbi, razvojni projekti usmjereni su i na mlade te izvrsne stručnjake koje Sisačko-moslavačka županija ima – rekao je župan Celjak, istaknuvši pri tome Regionalni centar kompetentnosti zahvaljujući kojem će Županija Sisak učiniti obrazovnim sjedištem, a završetkom prvog učeničkog doma u Sisku, nakon Novske, otvaraju se mogućnosti i za nove smjerove i privlačenje mladih.

Pozitivni rezultati

– Potpuni zaokret učinjen je i u području gospodarstva, mjere koje je uvela Sisačko-moslavačka županija daju već konkretne pozitivne rezultate, a među razvojne projekte uključeni su i poduzetnički centri koje će Županija uspostaviti za područje Siska i Banovine. Uz njih se nadovezuju i projekti koje će Županija provoditi u suradnji s drugim institucijama, primjerice nacionalni projekt Majstorske škole u Sisku – napominje župan Ivan Celjak.

– Ključna komponenta za razvoj gospodarstva je završetak autoceste od Lekenika do Siska, a Županija će strateški nastaviti ulaganja na području gradova i općina u cestovnu infrastrukturu, škole, domove zdravlja, ljekarne, igrališta, vatrogasne domove oštećene u potresu i time potvrditi ulogu glavnog pokretača razvoja na našem području – ističu u županijskoj upravi.

Za crkvu sv. Nikole i kapelu Svetog Duha osigurano je više od dva milijuna eura Novcem EU obnovit će se jaskanska crkva sv. Nikole i kapela Svetog Duha Radovi na bolnici Sisak Završetkom radova zdravstvene usluge bit će na višoj razini Radovi na zgradi Stare i Nove interne Opće bolnice u Sisku, pedijatrije Obnova u Sisku Brojni projekti Obnavlja se Gimnazija u Sisku, bivša vojarna na obali Kupe...