Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Centri kompetentnosti u Brodsko-posavskoj županiji

Uz pomoć EU fondova ulaganje u škole koje učenike pripremaju za svijet rada

Brodska Tehnička škola
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Uloženi trud i rad, ulaganje u školske prostore, opremu i kadrove te poticanje izvrsnosti počinju davati rezultate – kaže Mirković

Brodsko-posavska županija postala je odlukom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njezina pomoćnika za strukovno obrazovanje Vlade Prskala bogatija za jedan centar kompetentnosti i jedan ogledni centar - mentor u strukovnom obrazovanju.

Sektor poljoprivrede

U sektoru poljoprivrede, kao ogledni centar kompetentnosti prepoznata je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda koja je, kako je u svome izlaganju istaknula ministrica Divjak, primjer dobre prakse škole koja je samostalno ostvarila preduvjete za centar kompetentnosti uz pomoć predpristupnih fondova. Dojučerašnji ravnatelj ove škole, pomoćnik ministrice mr. Vlado Prskalo naglasio je da će Srednja poljoprivredna škola Matije Antuna Reljkovića temeljem dosadašnjeg rada i ostvarenih iskustava odraditi mentorski posao za sve centre kompetencije u sektoru poljoprivrede koji su sada uspostavljeni, te naglasio odlučnost Ministarstva da se centri kao mjesta izvrsnosti učenja uspostave u što je moguće kraćem vremenu.

Luka Brod Projekt težak 100 milijuna kuna ‘Gradnja Luke Brod može doprinijeti ostanku mladih ljudi u Hrvatskoj’

U skladu s izraženom gospodarskom potrebom županije, brodska Tehnička škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za područje strojarstva, a partneri su i industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške te novogradiška Elektrotehnička i ekonomska škola. Ugovori o suradnji sklopljeni su i sa Strojarskim fakultetom i Veleučilištem u Slavonskom Brodu. Zamjenik župana Damir Mirković nije krio zadovoljstvo i ponos što su dvije brodsko-posavske škole prepoznate među najboljima.

Promoviranje izvrsnosti

– Uloženi trud i rad, ulaganje u školske prostore, opremu i kadrove te poticanje izvrsnosti u radu i učenju počinju davati rezultate. Ove škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova još napredovati i na najbolji način osposobiti učenike za ulazak u svijet rada. Suradnja s gospodarstvenicima i poslodavcima bit će produbljena, a osigurana su sredstva i mogućnost za dodatnu edukaciju učitelja – rekao je Mirković.

Srednja škola M.A.Reljkovića Energetska obnova Srednja škola M. A. Reljkovića štedjet će 71 posto toplinske energije

Idućih godina odabranih 25 strukovnih škola djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu. Samim time oni će pozitivno utjecati i na demografsku obnovu, jer mladi više neće imati potrebu odlaziti u inozemstvo. Inovativnim metodama poučavanja, učenjem temeljenom na radu i promoviranjem izvrsnosti odabrani regionalni centri kompetentnosti postat će nositelji razvojno-gospodarskog obrazovanja.

– Ponosan sam što su naše škole prepoznate kao centri izvrsnosti i što se naša županija pozicionirala na karti kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Želimo dati poticaj i doprinos gospodarstvu koje će moći ostvariti visoku stopu zaposlenosti, produktivnosti i društvene povezanosti – istaknuo je Mirković.

Brodsko-posavska županija Lokalni čelnici zadovoljni novim zakonom o državnoj imovini Ovakav model osigurat će ostanak mladih jer im nudi nova radna mjesta