Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija sufinancira kamate na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020.

Uz pomoć Županije, povoljnije do sjemena, sadnica, gnojiva...

Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović potpisao je ugovor za sufinanciranje kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020. na području Virovitičko-podravske županije na temelju Odluke o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju

Virovitičko-podravska bila je prva županija u Hrvatskoj koja je sa Zagrebačkom bankom potpisala ugovor o poslovnoj suradnji za kreditiranje proljetne i jesenje sjetve na svom području, a bilo je to koncem 2018., za sjetvu u 2019. godini. Riječ je o subvenciji kamate u iznosu od dva posto. Pokazalo se to kao pun pogodak pa Županija tu mjeru nastavlja.

Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Za besplatne obroke 830.000 kuna

Župan Igor Andrović potpisao je isti takav ugovor za sufinanciranje kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu u 2020. na području Virovitičko-podravske županije, a temeljem odluke o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području ove županije.

Kamate 1,8 posto

Županija će, naime, subvencionirati dio redovne kamatne stope u iznosu od dva posto godišnje (fiksno), za kredite u kojima je kamatna stopa 3,8 posto pa će ona, nakon subvencije Virovitičko-podravske županije, krajnjem korisniku iznositi 1,8 posto.

– Nedavno smo potpisali ugovor o sufinanciranju kamata za poduzetničke kredite poduzetnicima početnicima, mladima i ženama, a kreditiranjem proljetne i jesenske sjetve pomažemo našim poljoprivrednicima da lakše premoste taj krucijalni dio u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo je samo jedna od mjera kojom pomažemo našim poljoprivrednicima, jer uskoro će Županija raspisati javni poziv za potpore malih vrijednosti, za što smo osigurali milijun kuna – naglasio je župan Igor Andrović.

Istraživanje geotermalnog potencijala u Virovitičko-podravskoj županiji Veliki potencijal – od grijanja staklenika do proizvodnje struje

Župan je, shodno tome, raspisao i javni poziv za prikupljanje zahtjeva za subvencioniranje kamate kredita proljetne i jesenske sjetve u 2020. godini na području Virovitičko-podravske županije. Korisnici kredita mogu biti poduzetnici koji imaju sjedište odnosno prebivalište u ovoj županiji i oni koji u njoj namjeravaju ulagati.

Krediti do 500.000 kuna

Riječ je, dakle, o fizičkim osobama, odnosno OPG-ovima u sustavu PDV-a, zatim pravnim osobama i obrtima. Krediti će se koristiti za nabavu repromaterijala: sjemena, presadnica (za povrtlarske kulture), zaštitnih sredstava i gnojiva za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i povrtlarskih kultura, vlastite proizvodnje poslovnih subjekata. Najniži je iznos pojedinačnog kredita 5000, a najveći 500.000 kuna.

Program poticanja mladih, žena i poduzetnika početnika Županija pomaže poduzetnicima – krediti od nula posto kamata

Javni je poziv objavljen na službenoj internetskoj stranici Virovitičko-podravske županije, www.vpz.hr