Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Jedinstveni projekt Osječko-baranjske županije, ove godine još veće pogodnosti

Uz potporu Županije, stambeni krediti bez kamata, a iseljavanje se smanjuje

Foto: Osječko-baranjska županija
Projektu su se pridružile i općine Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci

Osječko-baranjska županija dvije godine provodi projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", preko koga je subvencioniranje kamata na stambeni kredit već koristilo 142 građana, odnosno kupljeno je 75 stanova i 67 kuća.

POZNATI DOBITNICI NAJVIŠIH PRIZNANJA Lidiji Bajuk titula počasne građanke

Projekt se nastavlja i ove godine, i to uz još povoljnije uvjete, a uz Županiju i 12 jedinica lokalne samouprave (gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci), sada su se uključile i općine Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci.

Nije važna dob

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije. Provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 posto na odobreni kredit banaka s kojima Županija zaključi ugovor, i to prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina.

MEĐIMURSKA ZAKLADA ZA OBRAZOVANJE Priznanja učenicima osvajačima Oskara znanja

Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, stambeni kredit može biti i veći, ali razliku financira korisnik. Uz Županiju, u projekt je uključeno 17 općina i gradova koje također subvencioniraju jedan posto kamate.

Dogovor s bankama

– Kamatna stopa za kredite u eurima do sada se kretala od 2,49 do 3,2 posto, a za novi krug projekta zatražili smo dodatno sniženje kamata od banaka, što je i dogovoreno te se one kreću od 2,09 do 2,7 posto. Kako tu kamatu Županija i JLS dodatno subvencioniraju s dva posto, sada će kamata za krajnje korisnike biti već od 0,09 posto, što je gotovo beskamatno – ističe župan Ivan Anušić.

Održana posljednja sjednica Skupštine Međimurske županije u ovom sastavu Kreće energetska obnova bolnice, u Svetoj Mariji gradit će se dvorana

U 2019. godini za 5 posto smanjeno je iseljavanje iz Županije u druge dijelove Hrvatske i 15 posto u inozemstvo, a na odluku pojedinih obitelji o ostanku dijelom je utjecao i projekt subvencioniranja kamata na kredite.