Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Počeo projekt lakšeg uključivanja u društvo osoba s invaliditetom te nacionalnih manjina

Uz “Sponu” 80 nezaposlenih osoba lakše će do radnog mjesta

Spona Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U sklopu projekta bit će organizirane radionice i edukacije

“Spona” je ime projekta ukupne vrijednosti 1,394.258,71 kuna koji se u cijelosti financira novcem EU, a čiji je opći cilj povećanje mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pripadnika nacionalnih manjina te smanjenje rizika od socijalne isključenosti. Ujedno je to jedan u nizu projekata Bjelovarsko-bilogorske županije koja trenutačno ima ugovorenih europskih projekata u iznosu od 400 milijuna kuna. “Sponom” se želi unaprijediti znanje i daljnji razvoj vještina što će omogućiti teže zapošljivim skupinama društva lakši pronalazak posla.

Bjelovarski srednjoškolci PROJEKT “ZNAJUĆI PROŠLOST U SIGURNIJU BUDUĆNOST” Za pobjedu na testu o Domovinskom ratu nagrada put u Vukovar

Traženiji na tržištu

– Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt u koji smo uključeni jer vjerujemo da će znatno doprinijeti i drukčijem pogledu na pripadnike romske nacionalne manjine. Naš je prvotni cilj bio da zaposlimo prvenstveno mlade koji su sada stekli srednje stručno obrazovanje, no putem projekta postoji mogućnost zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih koji nemaju srednje stručno obrazovanje, ali će steći dodatnu kvalifikaciju i samim time postati traženiji na tržištu rada – rekla je Slađana Đurđević u ime Udruge Lovari-Romska kuća.

Osim njih, priliku za poboljšanje kvalitete života osoba u nepovoljnom položaju vidi i Tomislav Novosel, predsjednik Udruge invalida Bjelovar.

bjelovarsko-bilogorska županija Zbog Vladina limita mogle bi propasti tri milijarde €

– Pozdravljamo ovaj projekt županije kojim će se osobama u nepovoljnom položaju poboljšati kvaliteta života. Naravno da se tu ubrajaju i osobe s invaliditetom koje će participirati u provedbi projekta, ali i u korisničkoj aktivnosti. Desetak naših članova koristit će dobrobiti ovoga projekta – istaknuo Tomislav Novosel.

Radionice u pet gradova

Nositelj projekta “Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” je županija, a provodi se u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te HZZ-om. Partneri su Udruga invalida Bjelovar, Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva te Udruga Lovari-Romska kuća. Ciljna skupina je 80 dugotrajno nezaposlenih osoba, od kojih je najmanje pet pripadnika romske nacionalne manjine te najmanje 20 osoba s invaliditetom. U dvije godine provedbe projekta provodit će se radionice i verificirani programi obrazovanja odraslih.

Kreće obnova Doma za starije i nemoćne u Bjelovaru Uskoro počinje energetska obnova doma za starije u Bjelovaru 'Više neće biti propuha i neću se morati pokrivati s tri deke'

Na radionicama, koje će se odvijati u pet gradova, sudionicima će biti ponuđene teme poput vještina traženja posla, motivacije i komunikacijskih vještina i to kako bi dugotrajno nezaposleni imali veću motivaciju za aktivno traženje posla i bolje se predstavili poslodavcima. Polaznicima radionica bit će omogućeni i programi obrazovanja odraslih koje će sami birati ovisno o mogućnostima i potrebama tržišta rada.

– Projekt će trajati 24 mjeseca. U sklopu projekta zaposlili smo jednu osobu, a u sklopu njega polaznike ćemo educirati da lakše pronađu posao. To je bogat i koristan program u kojem će polaznici moći birati ono što odgovara njihovim sklonostima, ali i potrebama tržišta rada – zaključila je na početnoj konferenciji zamjenica župana Bojana Hribljan.

Zgrada Osnovne škole u Trnovitičkom Popovcu u potpunosti je obnovljena, a stiže i novi namještaj Županija samo ove godine u garešničko područje uložila 22 milijuna kuna Dobili ljepšu školu, modernije, ali i sigurnije ceste Darivatelji na prijmu kod župana humanost Bajs: Davanje krvi je na neki način davanje sebe kako bi se pomoglo drugima