Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva"

Uz subvencije, kamate na stambene kredite od 0,49 do 1,2 posto

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupni kreditni potencijal je 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna. Do sada je tako kupljeno 35 stanova i 30 kuća

Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja je osmislila i provodi projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Osječko-baranjske županije bez obzira na godine, za kupnju stana ili kuće na području županije.

U Osječko-baranjskoj županiji navodnjavat će se novih 854,5 hektara Odobreno 49 milijuna kuna za tri sustava navodnjavanja u županiji

Veliko zanimanje

Korisnik kredita može biti hrvatski državljanin koji, kao ni njegov bračni ili izvanbračni partner, nema za život uvjetan stan ili kuću, ili ima stan ili kuću koju želi prodati radi kupnje veće nekretnine. Pri tome Županija subvencionira jedan posto kamata na odobreni kredit banke s kojom Županija zaključi ugovor o poslovnoj suradnji u prvih 10 godina otplate kredita, a minimalni rok otplate kredita je 15 godina.

Na poziv župana Ivana Anušića u dodatno subvencioniranje kamate od početka projekta uključilo se šest jedinica lokalne samouprave (gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac), a od 1. siječnja 2020. i gradovi Đakovo i Valpovo te Općina Kneževi Vinogradi, pa je zamjenik župana Goran Ivanović s njihovim čelnicima potpisao sporazum o suradnji u projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva".

Suradnja Županije i HŽ-a Studentima jeftinija karta za vlak i u 2020. godini

– Jedina ispravna politika jest politika činjenja, a ova mjera i kreditna linija OBŽ-a daje nadu i u demografskom smislu. Mjera se provodi od travnja i već se vide efekti, odnosno do sada je kupljeno 65 nekretnina, što je i znak da će te obitelji ovdje ostati. Apeliramo i na ostale jedinice lokalne samouprave da se uključe u projekt, jer uz zajedničko subvencioniranje korisnicima na kraju ostaje kamata od 0,49 do 1,2 posto – kaže Ivanović.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović ističe da je Osječko-baranjska županija pokrenula ovaj projekt kao odgovor na demografska kretanja, kao i potrebe gospodarstva. Županija je potpisala ugovor o poslovnoj suradnji sa sedam poslovnih banaka čije su kamate na stambene kredite od 2,49 do 3,20 posto, od čega Županija preuzima 1 posto.

– Ukupni kreditni potencijal je 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati jest 500.000 kuna. Do 27. prosinca ove godine odobreno je 65 zahtjeva za subvencije, od toga je 56 zahtjeva s područja koje dodatno subvencioniraju jedinice lokalne samouprave. Ukupan iznos odobrenih kredita koji su subvencionirani jest 24,5 milijuna kuna, a subvencionirani iznos kredita je gotovo 21 milijun kuna. Do sada je tako kupljeno 35 stanova i 30 kuća – ističe pročelnica.

Potpisan ugovor od 5,3 milijuna kuna Uz novu zgradu škole u Marijancima počinje gradnja dvorane

Pomoć građanima

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže da se Grad Đakovo uključio u županijski projekt jer želi pomoći svojim građanima. Naglašava da je tijekom 2019. na području Đakova prodano 150 stambenih objekata.

Zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović ističe da su "objeručke prihvatili projekt", dok Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, navodi da je to već peti projekt koji se realizira s Osječko-baranjskom županijom.