Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osječko-baranjskoj županiji navodnjavat će se novih 854,5 hektara

Odobreno 49 milijuna kuna za tri sustava navodnjavanja u županiji

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ovo su prvi sustavi navodnjavanja čija će se gradnja u cijelosti financirati iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., kaže župan Anušić

U sklopu konferencije "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić uručili su šest ugovora za projekte navodnjavanja na području pet hrvatskih županija, ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna.

Rekordan proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 1,56 milijardi kuna Gradit će se distribucijski centar za voće i povrće, gimnazija...

Tri ugovora odnose se na projekte Osječko-baranjske županije pa ih je primila pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

Strateški projekti

Riječ je o ugovorima o financiranju Operacije 4.3.1. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja" u provedbi mjere M04 "Ulaganje u fizičku imovinu“, Podmjera 4.3. "Potpora za ulaganje u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva" iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

– Potpisanim ugovorima Osječko-baranjskoj županiji je odobrena potpora u ukupnom iznosu od 48,844.357 kuna za gradnju triju sustava navodnjavanja. Za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek odobreno je 13,148.250 kuna, a odnosi se na neto površinu 211,5 hektara, za Sustav navodnjavanja Budimci – Krndija iznos od 26,268.357 kuna za neto površinu 565 hektara te za Sustav navodnjavanja Mala šuma – Veliki vrt iznos od 9,427.750 kuna za neto površinu 78 hektara – navodi pročelnica Silva Wendling.

Foto: Osječko-baranjska županija

Župan Ivan Anušić naglašava da će se ovim trima sustavima navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije navodnjavati ukupna površina od 854,5 hektara te da su za sva tri sustava utvrđeni korisnici koji su potpisali predugovore o priključenju na te sustave.

U tijeku su najveća ulaganja u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije Nove obilaznice, podvožnjak, autobusi, završetak Koridora 5C...

– Ovo su prvi sustavi navodnjavanja čija će gradnja u cijelosti biti financirana iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. – kaže župan Anušić.

Pročelnica Silva Wendling dodaje da je navodnjavanje jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi, pa su i sustavi navodnjavanja strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju. Cilj je poboljšanje gospodarenja prirodnim resursima, organizacija poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje.

Manje štete od suše

Gradnja sustava navodnjavanja podrazumijeva izgradnju infrastrukture za crpljenje i dovod vode do poljoprivrednih površina korisnika, a radi osiguranja dovoljne količine vode za potrebe poljoprivrede proizvodnje korisnika sustava navodnjavanja.

Njihovom gradnjom stabilizira se poljoprivredna proizvodnja, umanjuju se štete od suše, povećavaju prinosi te omogućava "drugu žetvu" na istim površinama.

Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" Dom zdravlja Našice dobiva novu zgradu i opremu u vrijednosti 7,5 milijuna kuna

Korisnici su poljoprivrednih površina u obuhvatu ovih sustava navodnjavanja vlasnici tih poljoprivrednih površina, a potpisali su predugovor o priključenju na sustav navodnjavanja, uz obvezu zaključenja ugovora o priključenju kada sustav bude izgrađen.