Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
prijem kod župana

Vatrogascima vrijedno priznanje zbog iskazane hrabrosti i požrtvovnosti

1/10
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Požar na jahti buknuo je 7. rujna u 8 sati ujutro, a osam putnika i četiri člana posade odmah je evakuirano. Pri gašenju je poseban problem predstavljala činjenica što je u spremnicima bilo 40 tona dizelskog goriva

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić primio je u ponedjeljak članove županijske Vatrogasne zajednice, dobitnike priznanja "Plava vrpca Vjesnika" 2018. godine zbog iskazane hrabrosti, požrtvovnosti i stručnosti pri gašenju 40-metarske jahte "Kanga" između otočića Olipa i Malog Vratnika na jugoistočnom dijelu Pelješca u rujnu 2018. 

Požar na jahti buknuo je 7. rujna u 8 sati ujutro, a osam putnika i četiri člana posade odmah je evakuirano. Interveniralo je 17 pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi iz Dubrovačkog primorja, Dubrovnika i Mljeta, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Stona i Putnikovića te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Pri gašenju je poseban problem predstavljala činjenica što je u spremnicima bilo 40 tona dizelskog goriva.

Trajektna luka Dominče na Korčuli iz fondova eu Županija radi na osam luka, radovi vrijedni više od 400 milijuna kuna

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je priznanje zasluženo došlo u ruke dubrovačko-neretvanskih vatrogasaca te da su zajedništvo vatrogasaca, njihova obučenost i opremljenost jamac sigurnosti.

"Županija u ožujku 2019. godine nabavlja brod koji će biti smješten na Mljetu, a Grad Dubrovnik nabavlja još jedan brod. Sve to je dobra pripomoć vatrogascima. Na ovoj intervenciji se pokazalo koliko je bitno da postoje plovila kojima vatrogasci s adekvatnom opremom mogu brzo intervenirati", rekao je Dobroslavić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je kako je ključ sigurnosti u čovjeku, a upravo u ljude vatrogasne postrojbe najviše ulažu.

Foto: Grgo Jelavić

"Prošle smo zime osposobili 110 novih članova, ali će ljudi uvijek nedostajati i u njih najviše ulažemo. Redovito pohađamo tečajeve i upoznajemo se s novim tehnološkim trendovima, složenim materijalima i načinima gašenja. U povijesnoj jezgri Dubrovnika imamo razrađeno gašenje za svaku zgradu, a jednom mjesečno vježbamo ulazak vozila unutar zidina. Jedino nam problem stvara turizam, koji nam odvodi ljude", istaknuo je Simović.

Pripadnik JVP-a Dubrovačko Primorje Mišo Tepšić, koji je među prvima stigao na požarište jahte "Kanga", prisjetio se intervencije.

"Nakon sat vremena gotovo smo lokalizirali požar i ušli smo u trup broda. Bila je velika temperatura i ogroman dim. Tražili smo izvor, ali smo na sreću došli do željeznih vrata koja nismo mogli otvoriti. Nakon dvadeset minuta su nas kolege pozvali da izađemo s broda jer se požar opet razbuktao. Došlo je do eksplozije u kojoj je jedan kolega teže, a nas dvojica lakše ozlijeđeni. Ja sam najbolje prošao jer me eksplozija odbacila u more", ispričao je Tepšić.

Dubrovnik Usvojen proračun za 2019. godinu u iznosu od 698,8 milijuna kuna Umirovljenicima ćemo u prosjeku isplatiti 700 kuna božićnice

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije broji 46 dobrovoljnih vatrogasnih društava, šest profesionalnih vatrogasnih postrojbi i tri vatrogasne postrojbe u gospodarstvu.