Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općinsko vijeće usvojilo predložene mjere racionalizacije i pomoći stanovništvu

Vetma: U ovim kriznim vremenima svi moramo dati svoj doprinos

1/3
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Općina Klis poziva sve zainteresirane poslovne subjekte koji ispunjavaju uvjete iz paketa mjera za pomoći gospodarskim subjektima u vrijeme pandemije koronavirusa da Općini podnesu pisane zahtjeve i iskažu svoj interes

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa zahvatila je cijeli svijet i snažno će utjecati na gospodarstvo. Njezine negativne učinke RH nastoji ublažiti nizom mjera usmjerenih na očuvanje vlastitog gospodarstva. Slične mjere usvojene su i na lokalnim razinama radi uštede i racionalizacije redovitih troškova.

Kliška tvrđava Proslavljene tri godine Narodne knjižnice i čitaonice Klis Čestitka Kliškoj knjižnici: Novcem iz europskih fondova osvijetljena tvrđava Klis

Manje plaće u općini

I Općina Klis donijela je paket mjera radi racionalizacije poslovanja i pomoći stanovništvu, a usvojene su na sjednici Općinskog vijeća.

– Smanjenje plaće čin je solidarnosti Općine sa svim mještanima koji su pogođeni krizom zbog pandemije koronavirusa. U ovim neizvjesnim vremenima, svi moramo dati svoj doprinos zajednici kako bismo čim prije prebrodili ovo razdoblje. Također, mjerama želimo pomoći poduzetnicima kako bi se u budućnosti očuvala radna mjesta u našoj Općini – izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Prvi paket mjera usmjeren je na racionalizaciju troškova Općine. Prije svega, snižene su plaće načelniku i njegovom zamjeniku kao i svim djelatnicima Općine Klis, zaposlenicima u trgovačkim društvima u vlasništvu Općine Klis te proračunskih korisnika za 20 posto za mjesece travanj i svibanj. Isto tako, odlučeno je kako će se općinski vijećnici odreći vijećničkih naknada za travanj i svibanj. Obustavljene su sve javne nabave osim kapitalnih projekata koji se financiraju iz fondova EU.

Odlučeno ja kako će se obavljati isplata udrugama za nužne troškove nastale do 15. ožujka, osim Crvenog križa i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Općina Klis uvela je status roditelja odgojitelja Za roditelje odgojitelje s troje djece 3000 kuna, četvero 3500, a s petero i više djece 4000 kuna

Drugi paket mjera usmjeren je prema gospodarstvu i stanovništvu Općine Klis. Donesena je odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade. Roditelji čija djeca pohađaju vrtić bit će oslobođeni plaćanja troškova za ono razdoblje koje djeca neće provesti u vrtiću. Osigurat će se besplatan prijevoz vode za kućanstva bez vodovodne mreže u travnju i svibnju.

Napomenimo i to kako je Općina Klis osnovala mobilni tim koji stoji na usluzi starijim osobama od 65 godina, onkološkim, kroničnim i nepokretnim bolesnicima za usluge opskrbe hranom i lijekovima. Narudžbe za sljedeći dan se primaju na broj telefona 240-829 svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Otpis plaćanja najma

Stanovnicima Općine, koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dodijeljeni su uskrsni bonovi. Donesena je i odluka o otpisu plaćanja najma prostora u vlasništvu Općine, otpisu plaćanja zakupa javnih i zelenih površina te komunalne naknade za poslovne subjekte obuhvaćene Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Financirano iz europskih fondova Zasjala je noćna rasvjeta na tvrđavi Klis koju je lani posjetilo više od 100.000 ljudi

Općina Klis poziva sve zainteresirane poslovne subjekte koji ispunjavaju uvjete iz Paketa mjera za pomoći gospodarskim subjektima u vrijeme pandemije  koronavirusa da Općini podnesu pisane zahtjeve i iskažu svoj interes. Za ostvarivanje pomoći potrebno je obrazložiti poteškoće u poslovanju.