Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Klis uvela je status roditelja odgojitelja

Za roditelje odgojitelje s troje djece 3000 kuna, četvero 3500, a s petero i više djece 4000 kuna

Foto: Općina Klis
Općina Klis nedavno je preuredila dječji vrtić i otvorila jaslice. Roditeljima pomažu i sufinanciranjem vrtića, osiguravaju javni prijevoz u predškolskom i školskom odgoju, dodjeljuju stipendije učenicima i studentima

Općina Klis objavila je javni poziv za iskaz interesa u postupku dodjele novčane pomoći za roditelje odgojitelje. Riječ je o demografskoj mjeri kojom Općina pomaže roditeljima troje ili više djece temeljem odluke Općinskog vijeća za koju je u proračunu za ovu godinu osigurala milijun kuna.

Financirano iz europskih fondova Zasjala je noćna rasvjeta na tvrđavi Klis koju je lani posjetilo više od 100.000 ljudi

Konzultacije u Zagrebu

– Dugo smo o tome razmišljali, Zagreb je ovu mjeru uveo prije godinu i pol dana, potom općina Vir. Mi smo bili u Zagrebu, konzultirali se s njima i Općinsko je vijeće prošlog listopada usvojilo tu mjeru. Općina je raspisala natječaj koji je otvoren do 1. travnja – rekao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

– Želimo pomoći mnogobrojnim obiteljima, pogotovo u Zagori jer nije isto odgajati četvero-petero djece u gradu ili u nekom zabačenom mjestu gdje ni sve potrebne usluge nisu dovoljno dostupne. Mislim da je demografija tema broj jedan danas u Hrvatskoj i zato smo se odlučili za tu mjeru – kaže Vetma.

Pod pojmom “roditelj odgojitelj” smatra se ženska ili muška osoba koji su roditelji, posvojitelji, skrbnici ili im je rješenjem Centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja te koja ispunjava ostale uvjete propisane Odlukom.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti roditelj odgojitelj s kojom sva djeca žive u zajedničkom kućanstvu, koja je minimalno 6 mjeseci nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć, koja je državljanin RH s prebivalištem u Općini Klis od najmanje tri godine, čija djeca imaju prebivalište u Općini Klis, ne pohađaju dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole i čije najstarije dijete nema u trenutku donošenja odluke više od 18 godina života.

Iznimno, dijete za koje se podnosi zahtjev, može biti polaznik redovnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, ako je roditelj podnositelj zahtjeva osoba s teškim invaliditetom. Isto tako, iznimno, dijete ili djeca roditelja podnositelja zahtjeva mogu biti polaznici posebnoga rehabilitacijskog programa u ustanovama s programom za djecu s teškoćama u razvoju.

Klis Proračun Općine Klis za 2020. godinu usvojen jednoglasno Uz 39 milijuna kuna vlastitih prihoda očekuju 17 milijuna kuna iz fondova EU

Propisana su i ograničenja pa se, među ostalim novčana pomoć ne može ostvariti ako je roditelj podnositelj zahtjeva obveznik plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje ili je korisnik mirovine. Novčanu pomoć ne može ostvariti ni roditelj ako ima evidentiran primitak od drugog dohotka, imovine i kapitala, osim u slučaju samohranog roditelja ili ako bilo koji od roditelja ima evidentiran privremeni odlazak iz RH. Novčana se pomoć isplaćuje mjesečno i za obitelj s troje djece iznosi 3000 kn, s četvero djece 3500 kn te s petero i više djece 4000 kn u neto iznosu.

Od 1. svibnja ove godine

– Mi smo podvostručili naš proračun, krenuli smo s 20 milijuna kuna 2017. godine, a 2019. smo već na 38 milijuna kuna. Što će nam projekti i sredstva ako ne budemo imali stanovnika?! Mislim da će ova mjera zaživjeti i olakšati život obiteljima s mnogo djece. Mi već imamo takvih obitelji, mislim da ih je 20-ak koji će udovoljavati uvjetima. Najčešći je slučaj da jedan roditelj radi, a drugi ne može, zbog velikog broja djece. Ovo je naša procjena, a do kraja mjeseca vidjet ćemo koliko će se ljudi javiti – kaže Vetma.

Kliška tvrđava Proslavljene tri godine Narodne knjižnice i čitaonice Klis Čestitka Kliškoj knjižnici: Novcem iz europskih fondova osvijetljena tvrđava Klis

Inače Općina Klis nedavno je preuredila dječji vrtić i otvorila jaslice. Roditeljima pomažu i sufinanciranjem vrtića, osiguravaju javni prijevoz u predškolskom i školskom odgoju, dodjeljuju stipendije učenicima i studentima.

Nakon zatvaranja natječaja, potpisat će se ugovori s onima koji budu zadovoljavali uvjete, a pravo na novčanu pomoć kao roditelji odgojitelji ostvarivat će od 1. svibnja ove godine.