Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Počinju 53. Đakovački vezovi, top manifestacija u Hrvatskoj

Vezovi u srce Slavonije, Đakovo "dovuku" više od 110.000 posjetitelja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Svi smještajni kapaciteti budu popunjeni, krevet više traži se i u drugim destinacijama regije

Započeo je program 53. Đakovačkih vezova, a velika završnica i svečana povorka folklornih skupina održat će se u nedjelju 7. srpnja. U srce Slavonije slit će se folkloraši, ali i posjetitelji iz cijeloga svijeta. Neizmjerna je važnost te manifestacije za turizam grada - u njoj se spajaju glavni turistički proizvodi destinacije Đakovo, kultura i enogastronomija te se podiže kvaliteta, održivost i vidljivost.

Mladi: snaga zajednice Mladi Đakovčani osmislili Hobby Lokator za kvalitetnije slobodno vrijeme

Benefiti za cijelu regiju

– Đakovački vezovi od posebne su važnosti za lokalnu zajednicu i očuvanje nasljeđa. Prema statutu Grada Đakova ovo je manifestacija od iznimne važnosti za Đakovo i regiju. Njezina je svrha obnova tradicije i skrb o njoj, sve ono što znači regionalni i nacionalni identitet. Vezovi jačaju osjećaj lokalnog ponosa i zajedništva stanovnika, ali i međunarodnu prepoznatljivost Đakova. Vrlo smo ponosni na činjenicu da je to manifestacija svih građanki i građana Đakova, koji su joj i najbolji ambasadori – kaže Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova.

Grad Đakovo je lani bio finalist Najuspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske na Danima hrvatskog turizma, a za taj su uspjeh uvelike zaslužni upravo Vezovi. Već dugi niz godina Hrvatska turistička zajednica proglašava ih top događajem od te su se time pozicionirali i na nacionalnu razinu.

Za trajanja programa kroz grad prođe oko 110.000 posjetitelja - gotovo četiri puta više nego što Đakovo ima stanovnika. Očekuje se porast te brojke zahvaljujući novim tehnologijama, kao što su e-vezovi – live streaming, društvene mreže, digitalni info totem, zasebna web-stranica manifestacije, live cam, strani blogeri i influenceri posredstvom HTZ-a.

Gradski muzej, knjižnica i kazalište nositelji su kulturnog života u Vinkovcima Vinkovci su poznati po mnogim manifestacijama

A svi koji se ovih dana upute u Đakovo, kartu za vlak platit će 40 posto jeftinije, za 1. i 2. razred redovnih linija u unutarnjem prijevozu. Osigurao je to Grad Đakovo u suradnji s HŽ-om. Popustom se također mogu koristiti i slovenski državljani za dvosmjerna putovanja sa svih kolodvora Slovenskih željeznica do kolodvora Đakovo i natrag.

– Manifestacija potiče porast turističkog i ugostiteljskog prometa, ne samo na području grada Đakova, već i čitave regije. Svi smještajni kapaciteti budu popunjeni, krevet više traži se i u drugim destinacijama regije, a time benefiti koje donosi manifestacija nisu samo lokalnog karaktera, već i regionalnog. Nadalje, posjetitelji često spajaju Đakovačke vezove, kao motiv putovanja, s drugim znamenitostima u regiji – ističe direktorica.

Kvaliteta organizacije manifestacije osigurana je, dodaje, kroz Organizacijski odbor i njegove pododbore, koji čine čelni ljudi javnog i civilnog sektora, što jamči brz protok informacija i organizacije.

Pozitivne turističke brojke Za 20 posto skočio broj noćenja na području županije

Nije kraj

Nakon 53. Đakovačkih vezova nije kraj događanjima na području grada Đakova, slijedi nam Đakovačko ljeto s iznimno popularnim Ljetnim kinom u Strossmayerovu perivoju, Arla fest - festival urbane kulture, zatim 9. Šokačka alka u Selcima Đakovačkim te 25. Piškorevački sokaci, folklorna manifestacija u Piškorevcima. Ne treba zaboraviti ni Gradske bazene Đakovo koji osiguravaju osvježenje u ljetnim mjesecima i zabavu za cijelu obitelj – zaključuje Marija Burek.