Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ove godine u školske klupe sjeda više prvašića nego lani

Viceprvaci u ulaganju u školstvo, četvrtinu proračuna ulažu u obrazovanje

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sastao se s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, a na sastanku je bilo govora i o u projektu obnove 44 školska objekta čija je vrijednost 160 milij. kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija.

Naime, u novoj školskoj godini dio će učenika krenuti u obnovljene županijske škole, a dio njih očekuje i primjena reforme „Škola za život“.

Veliki projekti

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji upravo ulaganje u obrazovanje visoko je na ljestvici prioriteta, a dokazuju to i činjenice jer je BBŽ druga županija u Hrvatskoj po ulaganjima u obrazovanje, točnije čak 25% županijskog proračuna ove godine odlazi na programe i projekte u obrazovanju. Velik dio tih sredstava odnosi se na ulaganja u obnovu škola koje se praktički obnavljaju od temelja do krova, pa tako u projektu obnove županija ima 44 školska objekta čija će vrijednost u konačnici iznositi 160 milijuna kuna.

Za 29 djece s teškoćama u razvoju Osigurano 26 pomoćnika u nastavi

Bjelovarsko-bilogorska županija nakon obnove škola ulaže i u njihovo opremanje novim namještajem i potrebnom opremom. Županija je, između ostalog i u projektu dogradnje Osnovne škole u Velikom Trojstvu, projektu regionalnog Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, a u tijeku je i projekt gradnje nove Glazbene škole u Bjelovaru te projekti dovršetka školsko-sportskih dvorana u Hercegovcu i Velikoj Pisanici.

Treba spomenuti i županijski projekt Centara izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike te niz dugih projekata poput asistenata u nastavi ili pak Sheme školskog voća.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom prošle školske godine u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja “Škola za život” bile su uključene tri škole i to OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, OŠ Čazma i Srednja škola Augusta Šenoe iz Garešnice. Od ove školske godine po tom će programu raditi u osnovnim školama 1. i 5. razredi u svim predmetima, dok će u 7. razredima „Škola za život“ zaživjeti u predmetima iz biologije, kemije i fizike.

Sve je spremno za prvi dan škole Za besplatne udžbenike zelinskim đacima izdvojeno 400 tisuća kuna

“Škola za život”

U srednjim školama „Škola za život“ primjenjivat će se u svim predmetima u 1. razredima gimnazije, a četverogodišnje strukovne škole u 1. razredu primjenjivat će novi program u nastavi hrvatskog jezika, matematike te engleskog i njemačkog jezika.

– Kada govorimo o školstvu, ono mora biti u fokusu zanimanja. Naglasit ću da je naša županija druga po ulaganjima u školstvo. 25 posto proračuna ide u školstvo i niz projekata, posebice onih europskih, na koje se nadopunjuju i županijski projekti, potvrđuju da su znanje i školstvo ono što mora i bit će i dalje najvažnije kada govorimo o županijskim ulaganjima. Energetski se obnavljaju 44 škole, a naravno na to se nadovezuje niz drugih programa kao što su Centri izvrsnosti, Centar kompetentnosti i drugi.

Pred nama je nova školska godina, a našoj županiji imamo više prvašića nego lani. To je lijepo za čuti. Ove godine ih je 1007, prošle ih je bilo 978. „Škola za život“ je program koji je izazov za sve one koji su ga radili po njemu, ali i one koji će sada krenuti. Gotovo svaki peti učenik u županiji će biti u tom programu koji polako postaje redoviti program. Na Županiji, ravnateljstvima i svima koji u njemu sudjeluju jest da to iskoristimo na najbolji mogući način – istaknuo je župan Bajs.

Grad Karlovac ove godine u projekte za školstvo ulaže više od četiri milijuna kuna Đaci dobivaju udžbenike i pribor, OŠ Braća Seljan imat će jednu smjenu