Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Vijećnici usvojili sva izvješća o radu županijskih ustanova

1/2
Foto: Brodsko-posavska županija
Županijska skupština dala je zeleno svjetlo proširenju djelatnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu

Sistematizacija radnih mjesta te usklađivanje koeficijenata i povećanje plaća zaposlenika Brodsko-posavske županije s obzirom na inflaciju i povećanje životnih troškova neka su od pitanja postavljenih na aktualnom satu 16. redovite sjednice Županijske skupštine kojom je u velikoj vijećnici županijske uprave predsjedavao Pero Ćosić.

Zamjenik župana Marko Šimić odgovorio je da su sve plaće usklađene s općim aktima Brodsko-posavske županije te da je nedavnim upravnim nadzorom konstatirano nekoliko nesuglasnosti koje će biti ispravljene, ali one se ne odnose na plaće.

Kako uskladiti plaće?

– Plaće radnika u Brodsko-posavskoj županiji izuzetno su male, osnovica se dugo nije mijenjala i nadam se da ćemo ih u predstojećem razdoblju uskladiti s prilikama na tržištu rada, uvjetima života i inflacijom koja nas je pogodila u posljednjih šest mjeseci – rekao je Šimić.

Župan Danijel Marušić rekao je da nema ništa protiv toga da se plaće djelatnika povećavaju u skladu s mogućnostima, poručivši kako je Županija donedavno imala zakonsku obvezu da 20 posto izvornih prihoda koristi za plaće zaposlenika i to je prekoračeno.

– Vjerujem da ćemo shodno mogućnostima promotriti način povećanja plaća – odgovorio je Marušić.

Neka od pitanja vijećnika Tomislava Bašića (DP) te Damira Klaića i Zorana Marijića (DMNL) odnosila su se i na sanaciju mosta preko unilateralnog kanala Biđ, uspostavu vodovodne mreže u Divoševcima, zakup poljoprivrednog zemljišta, nadogradnju Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, isplatu nagrada za uspješnost na poslu...

Uz Marušića i Šimića, na pitanja su odgovarali i resorni pročelnici, a na neka od njih vijećnicima će biti odgovoreno pismenim putem.

Većinom glasova usvojena su sva podnesena izvješća županijskih ustanova i institucija, uključujući i ona o radu i financijskom poslovanju bolnica i domova zdravlja, Centra za razvoj, Turističke zajednice, Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Šagulje”, Društva Crvenog križa, Doma za starije i nemoćne i druga.

Stipendije, usavršavanje...

Zeleno svjetlo dobili su prijedlozi odluka o proširenju djelatnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje specijalističkog usavršavanja Zavodu za hitnu medicinu te prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na odluku Školskog odbora Tehničke škole za zaključivanje ugovora o javnoj nabavi.

Podržano je i izvješće o stipendiranju studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja te izvješće Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

PRIJAVE za dodjelu potpore primat će se od 22. svibnja do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. studenog Za provedbu javnog poziva u županijskom su proračunu predviđene 233 tisuće eura Potpore poduzetnicima za pokretanje, razvoj i unapređenje posla OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire NA TRIBINI se moglo saznati i kako prepoznati znakove ovisnosti o internetu te kako je prevenirati U Bebrini održana tribina o ovisnosti o digitalnim medijima Problem nastaje kad pojedinac većinu vremena provodi online