Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zamjenica župana posjetila je kuriju Omilje u Svetom Ivanu Zelini

Vincekovo proslavljeno u uređenom dvoru iz 19. stoljeća

Foto: Zagrebačka županija
Prigorski su bregi na blagdan sv. Vinka bili obasjani suncem

Kaže stara narodna izreka: “Kad na Vincekovo sunce sije, dobroga se vina pije”.

Ažurirana aplikacija WebGIS koja prikazuje poduzetničke zone u županiji Aplikacija nudi nove, detaljne podatke o 31 poduzetničkoj zoni

A prigorski su bregi na blagdan sv. Vinka, prvi vinogradarski blagdan u godini, bili obasjani suncem.

Slavlje se održalo u kuriji Omilje, novoj turističkoj destinaciji Sv. Ivana Zeline. Sagrađena je 1822. godine, do prije desetak godina bila je zapuštena i obrasla šikarom, a danas su u njoj uređene tri dvorane, s oko 150 mjesta, sobe, izložbeni prostor...

– Lijepo je čuti da se u ovome objektu, nakon godina njegove zapuštenosti, ponovno čuje ljudski glas. Uređenje kurije trajalo je deset godina, od čega su nam četiri trebale za ishođenje potrebne dokumentacije. Sve smo financirali vlastitim novcem i nismo se vodili brzim povratom investicije – govori Anđelko Pisačić, poduzetnik, vinogradar i čovjek koji ju je obnovio, dodajući da će se prostor kurije koristiti za organizaciju raznih događanja i team buildinga.

Josip Pisnjak iz Kloštar-Ivanića proslavio jubilarni rođendan Sa 101 godinom, još uvijek voli šivati

U vrijeme kada je sagrađena, kurija je bila rezidencijalni objekt, potom je prenamijenjena u školu, a trideset i pet godina kasnije, 2009. postaje vlasništvo obitelji Pisačić.

Svečanosti otvorenja preuređene kurije i obilježavanju početka nove vinogradarske godine u ime Zagrebačke županije nazočila je zamjenica župana Nadica Žužak, koja je rekla da je to lijep običaj koji i ubuduće treba njegovati.

– Vinska smo županija s prepoznatljivim vinskim cestama i brendiranim vinima. Želimo da naša županija, osim u vinskom, bude prepoznatljiva i u turističkom smislu — rekla je zamjenica, dodavši da će ove godine, kroz Upravni odjel za poljoprivredu Zagrebačke županije, biti raspisani natječaji u vrijednosti od 14,6 milijuna kuna za još bolju i konkurentniju poljoprivrednu proizvodnju.