Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Viroexpo već rasprodan, okupit će se 450 izlagača

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Organizatori sajma ove godine nisu povećavali, već su snizili cijenu ulaznice. Ona je nekada iznosila 10 kuna, a sada će biti 1 euro

– Rasprodani smo, popunjeni 100 posto. Trenutačni statistički podaci u pojedinim segmentima kazuju nam da imamo bolje brojke i od 2019. godine, kada je sajam bio rekordan – kazao nam je direktor Viroexpa Bojan Mijok. Devet dana prije početka 26. Viroexpa slobodnog izlagačkog prostora više nije bilo.

A 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo održat će se u Virovitici od 17. do 19. veljače. Statistički gabariti kazuju kako će biti više od 450 izlagača koji su raspoređeni na 5200 unutarnjeg te od 10.000 do 15.000 četvornih metara vanjskog izlagačkog prostora. Tome treba pridodati i 1000 četvornih metara natkrivenog – otvorenog izlagačkog prostora.

Povoljnija ulaznica

– Pokazalo se kako je odluka da sajam vratimo u zimsko-proljetni termin bila odlična. Uostalom, to je i bila želja naših izlagača, mi smo je samo proveli – dodaje Mijok.

Organizatori sajma ove godine nisu povećavali, već su snizili cijenu ulaznice. Ona je nekada iznosila 10 kuna, a sada će biti 1 euro.

– Vanjski prostor će nam uglavnom biti popunjen poljoprivrednom mehanizacijom i poljoprivrednom opremom. Unutra će se pronaći za svakog ponešto. Predstavit će se brojni gospodarstvenici, poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici. Svatko će na našem sajmu pronaći nešto za sebe – podcrtava Mijok.

Zadovoljan je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Organizacijskog odbora Viroexpa, a koji je dugi niz godina bio direktor ovog sajma.

– Sve ove godine sajam smo organizirali stvarajući našim gospodarstvenicima, poduzetnicama, obrtnicima i poljoprivrednicima bolje pretpostavke za gospodarsku i poslovnu suradnju, kako međunarodnu, tako i onu u hrvatskim okvirima. I ove godine smo pripremili brojna predavanja koja će njima olakšati buduća poslovanja, ali i omogućiti nova saznanja. Tu su i brojna druga događanja “sajma s dušom”, jedinog sajma na koga su ponosni svi stanovnici Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Viroexpo je ime koje odjekuje diljem Hrvatske, ime s pedigreom, renome koji je građen 26 godina – ističe Andrović.

Kroz to vrijeme Viroexpo se pozicionirao kao jedan od tri najvažnija sajma u Hrvatskoj.

– To je prepoznala Vlada Republike Hrvatske koja je pokrovitelj našeg sajma, kao i četiri resorna ministarstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma i sporta. Zemlja partner je Bosna i Hercegovina, a županija partner je Ličko-senjska županija. To je obveza i dužnost i ove godine – biti najbolji do sada. Viroexpo je tijekom godina stvarao čvrste gospodarske spone među poduzetnicima, a on će i ove godine biti najznačajnija pozornica za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike, poljoprivrednike iz cijele Slavonije i Podravine, iz cijele Hrvatske i inozemstva – naglasio je župan Igor Andrović.

Bosna i Hercegovina je zemlja partner sajma, a Županija partner Viroexpa 2023. je Ličko-senjska županija.

Organizatori i pokrovitelji sajma godinama su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Sponzor partner su Hrvatske šume.

Predavanja u TIC-u

Napomenimo i kako će se u sklopu Viroexpa u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici od 16. do 17. veljače održati brojna stručna predavanja iz gospodarstva i poljoprivrede. Zanimljivo je kako će osvajačica brončane hrvatske olimpijske medalje iz Pekinga 2008. Snježana Pejčić biti jedan od panelista predavanja “Uspješna karijera nakon sportske karijere – sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini”.

U četvrtak 16. veljače održat će se okrugli stol na temu “Kako županijskom gospodarstvu osigurati potrebnu radnu snagu?”. Dan kasnije govorit će se o razvoju nacionalnog strateškog plana za proizvodnju i preradu lješnjaka. Subota je rezervirana za poljoprivredna predavanja na temu izazova u proizvodnji vina, patvorenju meda, utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu proizvodnju, optimizaciju gospodarenja tlom i prilagodbi agroekosustava, te genetskoj otpornosti jabuka na toplinski i sušni stres. Moći će se u petak doznati i više o mjerama za poduzetnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i mogućnostima samozapošljavanja uz radionicu za one koji ulaze u poduzetničke vode, te kako izgraditi uspješnu karijeru nakon sportske karijere.

785,39 KUNA PO STANOVNIKU Virovitičko-podravska županija druga u Hrvatskoj po povlačenju novca EU po stanovniku Županija će prijaviti projekt Škola u Slatini dobit će novu sportsku dvoranu duhan Ministrica Vučković posjetila VPŽ 'Energetske potpore sektoru duhana iznimno su važne'