Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 53 pregleda
Zadarska županija

Više od 75 manifestacija na Županijskim danima 2017.

Županijski dani
Foto: Zadarska županija
Županijski dani 2017. godine trajat će od 7. do 30. travnja u sklopu kojih će se u Zadarskoj županiji, ali i izvan nje održati preko 75 događanja

Kako je naglasio župan Stipe Zrilić i ovogodišnji program osmišljen je tako da se predstave aktivnosti županijske samouprave i županijskih ustanova, te da se obuhvate što različitija područja djelovanja, što šire geografsko područje te da u programu budu događanja za sve dobne skupine.

- U Zadarskoj županiji 19 mjesta bit će uključena u program, pri čemu će se u Zadru odvijati nekih 60%. U programu tradicionalno imamo Biciklijadu Od Branimira do Branimira te projekt 1000 koraka kroz 1000 ulica, zatim učeničke smotre glazbenih i plesnih aktivnosti te tradicijske baštine, razna sportska natjecanja poput atletskog mitinga, noćne utrke, košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog i šahovskog turnira, streljačkog natjecanja, kao i ribolova te dviju jedriličarskih regata. Značajno je istaknuti da smo uključili i aktivnosti osoba s invaliditetom pa će tako biti predstavljena košarka u invalidskim kolicima i šport gluhih osoba, a održat će se i tradicionalno ribolovno natjecanje osoba s invaliditetom na jezeru Vlačine - rekao je župan.

Održat će se i festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu te Dani masline. Kazalište lutaka obići će četiri mjesta s predstavom Mali dinosaur, a u svojoj dvorani ugostit će projekciju talijanskog dokumentarnog filma Djevojke koje sanjanju more, snimanog na području županije.

- Zanimljivo je napomenuti da ćemo na projekciju dovesti i korisnike domova za starije i nemoćne osobe kako bismo im unijeli malo vedrine u umirovljeničke dane. Kada govorimo o filmu, navest ću i program filmske pismenosti za učenike koji će se održati u Benkovcu i Obrovcu - istaknuo je župan Zrilić.

U Narodnom muzeju Zadra održat će se nekoliko zanimljivih izložbi, a Gradska loža udomit će i predstavljanje zanimljive knjige Jurice Gašpara o hrvatskim svjetionicima Legende svjetla. Kroz nekoliko predavanja govorit će se o energentskoj učinkovitosti, u radionicama moći će se naučiti uglata glagoljica, bit će predstavljeno streličarstvo, a kroz pokazne vježbe Zavoda za hitnu medicinu saznat ćemo i kako pomoći u hitnom zbrinjavanju.

Župan  je naglasio kako u Županijskim danima ne zaboravljaju ni hrvatske branitelje koji su uključeni kroz projekt 26 krunica za 26 godina te izložbe udruge 84. gardijske bojne Termiti. Nastavlja se i s darivanjem žitelja Vukovarsko-srijemske županije povodom Dana Grada Vukovara Smotrom klapa Zadarske županije te izložbom Marije Šarić Ban Tragovi-izgubljena sjećanja.

Kako ove godine na Dan Županije, 16. travnja, slavi blagdan Uskrsa, toga dana bit će održana samo sv. misa, i to u katedrali sv. Stošije u 11 sati. O samom Danu Županije govorio je predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar.

- U proslavu Dan Županije uvest će nas 19. travnja nastup koručulanske Moreške koja će na Pozdravu Suncu u 19.30 izvesti Ples od boja. U četvrtak, 20. travnja, u 9 sati položit ćemo vijence za sve koji su život dali za Domovinu na Gradskom groblju. U 10 sati s Branimirove obale krenut će mimohod povijesnih postrojbi u kojem će sudjelovati Korčulani, vitezovi vranski, kliški uskoci, udruga Paška alka te posedarski knez sa svojom svitom. Proći će preko Narodnog trga, Kalelargom do Poljane Ivana Pavla II. pa zatim Kalelargom do Arsenala.  Na Narodnom trgu te ispred crkve sv. Marije, a zatim i ispred Arsenala odigrat će se prikazi viteških borbi što će, vjerujem biti, izuzetno zanimljivo našim građanima, ali i gostima - rekao je Lončar.

Svečana sjednica bit će  održana u 11 sati u Arsenalu gdje će biti uručena županijska priznanja.