Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Udruga viteški red Sv. Nikole

Viteške radionice oduševile djecu i odrasle

Igrokaz "Traži se vitez hrabar" oduševio je gledatelje
1/9
Foto: Varaždinska županija
Na kraju programa jedan od štitonoša koji se iskazao svojim trudom i zalaganjem na prigodnoj ceremoniji proglašen je vitezom

Srednjim vijekom vladali su hrabri vitezovi koji su se neumorno borili za pravdu i pomagali siromašnima. U sklopu proslave Dana Varaždinske županije hrabri vitezovi okupirali su i atrij Županijske palače Varaždinske županije.

Varaždinska županija Varaždinska županija Pred školom postavljeni semafori, najavljene i video kamere

Članovi udruge Viteški red Sv. Nikole održali su radionice streličarstva za djecu i odrasle, prikazali srednjovjekovne ratne taktike štitozida (eng. shieldwall), prikaz Božjeg suda koji se često koristio u sudskim sporovima, a posebno atraktivan je bio igrokaz „Traži se vitez hrabar“ u kojoj su uživali i djeca i odrasli. Na kraju programa jedan od štitonoša koji se iskazao svojim trudom i zalaganjem na prigodnoj ceremoniji proglašen je vitezom. Svi prisutni osim u radionicama i igrokazu uživali su i u sladoledu od buče koji se dijelio u atriju, priopćili su iz županije.

Udruga viteški red Sv. Nikole bavi se oživljavanjem uprizorenja iz razdoblja 12. do 15. stoljeća, od pojave Varaždina u prvim pisanim dokumentima. Uprizorenja se odnose na vojne vještine (streličari, mačevaoci), kulturno zabavne vještine (kroz predstave i akro-nastupe), a u planu su i prikazi starih zanata (kovač, lončar, pletenje šibe, trave i druge srednjovjekovne vještine).

Dravski bazeni Dravski bazeni Novo hit mjesto za kupanje: 'Bolje je nek negda'