Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Nakon 47 godina čekanja napokon dobre vijesti

Vlada dala zeleno svjetlo, učenici s teškoćama u razvoju dobit će novu školu

U novoj zgradi bit će 250 učenka u jednoj smjeni
Foto: Brodsko-posavska županija

Nakon čak 47 godina života u privremenom smještaju, učenici brodske OŠ Milana Amruša, jedine škole u Brodsko-posavskoj županiji koju pohađaju djeca s teškoćama u razvoju, napokon će dobiti novu školsku zgradu. Naime, Vlada RH dala je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za izvođenje radova i stručni nadzor nad izgradnjom nove školske zgrade.

Zbog katastrofalnih uvjeta u postojećoj derutnoj školi, koja ne ispunjava ni osnovne pedagoške standarde i u kojoj je zbog kiše otpadala žbuka sa stropa, roditelji učenika u više su navrata prosvjedovali. S raznih su strana godinama pristizala obećanja o gradnji nove škole, ali na tom planu ništa konkretno nije napravljeno.

Izgradnju nove škole s 85,70 posto sredstava sufinancirat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s 9,18 posto Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te s 5,12 posto Brodsko-posavska županija. U istoj odluci daje se suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2024. i 2025. godini, u ukupnom iznosu 4,789.515.52 eura.

– Nakon Vladine odluke ide procedura oko konačnog potpisivanja svih tih ugovora. Vjerujem da će vrlo brzo doći do same izvedbe škole jer su svi natječaji provedeni. Iskreno sam sretan zbog toga – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Podsjetimo, nova će škola biti izgrađena u Ulici Augustina Kažotića u Slavonskom Brodu. Nova školska zgrada s pratećim objektima površine 4500 četvornih metara predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni, a njezinom izgradnjom osigurat će se odgovarajući prostorni kapaciteti i odvijanje procesa psihosocijalne rehabilitacije u primjerenim uvjetima.

NASTAVLJA se rad građevinske i veterinarske inspekcije vezan uz kategorizaciju objekata i mjere uzgoja brodsko-posavska županija Svinjokolje će biti, a radi se i na zaštiti slavonskog kulina i šunke Odobrene su 174 potpore u ukupnom iznosu od 442.085,59 eura, a s korisnicima su potpisani ugovori brodsko-posavska županija Platili smo laboratorijske nalaze, a rijetko koje potpore to obuhvaćaju REKORDER po broju darivanja je Branko Tomek iz Cernika Povelje zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi "Spasiti jedan život nešto je doista veliko, a ovi ljudi su spasili tisuće života"