Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Slatina postala nastavna baza za studente

'Vlastitim i EU sredstvima stvaramo bolje uvjete u zdravstvu'

storyeditor/2024-05-10/a_dom_zdravlja_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak U SLATINI se može obaviti specijalistički pregled, ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog sustava, fizikalnu terapiju...
Samo u posljednje tri godine gotovo 850.000 eura uloženo je u stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za rad Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Slatini

Petru se nesreća dogodila u trenu. Pad, puknuće tetive koljena i kvadricepsa, operacija… Oporavak nakon strogog mirovanja zahtijeva pola godine oporavka, toplice, svakodnevne vježbe… No, kako se ponekad na toplice čeka "u debelom redu", Petar je imao sreće jer mu je u blizini Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, odnosno Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu podružnica Slatina.

Kontinuirano ulaganje

Nakon strogog mirovanja, drugi dan po skidanju ortoze, pregledao ga je fizijatar Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, ujedno i ravnatelj, dr. Ivica Fotez i oporavak je mogao početi odmah.

Kontinuiranim ulaganjem Virovitičko-podravske županije, ova je ustanova, ističu u Županiji, danas uspješna zdravstvena priča. Samo u posljednje tri godine gotovo 850.000 eura uloženo je u stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za rad Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Slatini, s ciljem dodatnih energetskih ušteda, ali i boljih uvjeta za djelatnike i korisnike.

– Svaki onaj euro kojim smo smanjili troškove energenata uložili smo u poboljšanje uvjeta rada liječnika i medicinskih sestara i tehničara ili novu opremu, a samim time stvaranje boljih uvjeta svima onima koji će koristiti usluge Doma zdravlja. Vlastitim i europskim sredstvima i nadalje ćemo stvarati bolje uvjete za sve korisnike zdravstvenih usluga, a zahvaljujući ravnatelju Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr. Ivici Fotezu, Dom zdravlja u Slatini jedan je od najopremljenijih domova zdravlja u Slavoniji – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U Slatini se, tako, može obaviti specijalistički pregled, ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog sustava, fizikalnu terapiju. Uz bazen, tu je i elektroprocedura, elektrostimulacija mišića, uzlazna i silazna galvanizacija, elektrostimulacija živaca, ultrazvuk, terapija laserom visokog intenziteta, parafino terapija, terapija udarnim valom, terapija limfne drenaže, magnetoterapija, terapija superinduktivnim magnetskim sustavom, krioterapija, kinetek. Odrađuju medicinsku gimnastiku uz sva pomagala za sve sportske ozljede i traume. Imaju educiranog djelatnika za tzv. schroth tehniku kod skolioze adolescenata… I sve to odrađuje malena ekipa od desetak zaposlenih kamo se ubrajaju i stažisti. Osim toga, Slatina je nastavna baza za studente.

– Veseli nas činjenica da je Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje studenti obavljaju vježbe u sklopu kurikuluma nastave, stručnu praksu. To traje već treću godinu – podcrtava ravnatelj dr. Ivica Fotez.

Nova era razvoja

Uz sve navedeno u Slatini je i bazen, izgrađen 2019. godine. Od tada je nastupila nova era razvoja ove ustanove.

– Ovdje se rehabilitiraju bolesnici s postoperativnih zahvata, ali i svi oni čija rehabilitacija zahtijeva oporavak u vodi. Zahvaljujući ovom bazenu u Slatini, rasteretili smo "pritisak na toplice". Osim toga, brinemo se i za one osobe kojima je odbijeno pravo na toplice ili su "na rubu" za ostvarenje tog prava, jer će ovdje moći dobiti terapiju jednaku onoj koju bi dobili u velikim centrima – kazuje dr. Fotez.

U sklopu ambulante rade i denzitometrija za otkrivanje smanjene gustoće kostiju. Inače, dnevno u Slatinu dolazi od 100 do 120 osoba, a iako od HZZO-a imaju limit od 17.300 eura, oni mjesečno odrađuju i do 30.000.

– Svatko onaj kome treba zdravstvena njega koju možemo pružiti, pa makar ona bila i iznad limita, mi ćemo mu tu njegu i uslugu i nadalje pružati – zaključio je dr. Fotez.

Inače, prošli tjedan završila je još jedna investicija za Dom zdravlja VPŽ-a. Naime, kontinuiranim ulaganjem, "korak po korak", u potpunosti je obnovljena zgrada Opće medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Nakon što je europskim te županijskim i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja odrađena energetska obnova, potom nabavljena i nova kotlovnica, preostala je obnova krovišta na nekoliko desetljeća staroj zgradi i gdje krovište nije dirano od građenja.

Ravnatelj Fotez i virovitičko-podravski župan Igor Andrović obišli su završene radove čija je vrijednost bila 73.000 eura i gdje je obnovljeno više od 910 četvornih metara krovišta.

– Po sistemu "korak po korak" obnovili smo cijelu zgradu Opće medicine Virovitičko-podravske županije. To je tek djelić ulaganja Virovitičko-podravske županije u zdravstveni sustav koji djeluje na našem području, a u ovoj zgradi se nalaze ordinacije obiteljske medicine, patronaže te dentalni laboratorij. Time smo poboljšali uvjete za rad liječnicima i zdravstvenom osoblju, a shodno tome i zdravstvenu uslugu stanovnicima naše županije – naglasio je župan Andrović.

Kada se zbroje navedene investicije, riječ je o ulaganju od oko 300.000 eura kojom je zgrada Opće medicine u Virovitici potpuno obnovljena.

storyeditor/2024-05-09/mandicevac04.jpg Projekt ADAPTVitis vrijedan 2,1 milijun eura Znanstveni odgovor na utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo storyeditor/2024-05-10/hrana_hartmann_B.jpg Nova sadnja kod tvornice Hartmann Samoodrživi voćnjaci: šire se "šume hrane" po Koprivnici storyeditor/2024-05-10/zelena_linija_1.png Cilj je otoke povezati s Dalmatinskom zagorom Zelena linija turiste vodi u obilazak ljepota Dalmatinske zagore