Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova:

'Vodeća smo županija prema zapošljavanju žena na rukovodećim pozicijama'

istarska županija Dan žena
Foto: Istarska županija
Također, uoči nadolazećih lokalnih izbora, upućen je apel strankama da poštuju načelo ravnopravnosti spolova te da vode računa o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama

Uoči sutrašnjeg obilježavanja 8. ožujka - Dana žena, danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, održana konferencija za novinare Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Predsjednica Povjerenstva Tamara Brussich, tom je prilikom istaknula, kako je ravnopravnost spolova temeljno pravo svih građana i od vrlo je bitnog sadržaja za svaku demokratsku sredinu. Stoga, smatra Brussich, nije dovoljno samo njegovo pravno definiranje, već je potrebna i primjena tog prava u svim sferama života: političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i društvenoj.

- Istarska županija je regionalna vlast koja visoko vrednuje ravnopravnost spolova, te ju promiče, ne samo deklarativno, već i svakodnevno u praksi. Vodeća smo županija u Hrvatskoj prema zapošljavanju žena na rukovodećim pozicijama. Od 28 čelnih mjesta u Istarskoj županiji, na njih 17 su žene, što čini više od 60 posto. Također, Istarska županija posebnu brigu vodi o ravnopravnosti spolova te zastupljenosti žena u radu Županije. Naime, žene čine 74,4 posto zaposlenih u Istarskoj županiji- , naglasila je predsjednica Povjerenstva dodajući kako istarski župan ima dvije zamjenice iz redova nacionalne manjine, a dvije potpredsjednice ima i predsjednik Skupštine Istarske županije.

- Snaga Istre oduvijek je bila u visokim demokratskim standardima koje uživaju naši građani. Naša multikulturalnost, poštivanje i zaštita manjinskih prava i prava žena ono su što nas čini jedinstvenima - zaključila je predsjednica Povjerenstva, priopćili su iz Županije.

Članica Povjerenstva Katarina Nemet, nadovezala se kazavši kako navedeni podaci ilustriraju sliku visoke razine ravnopravnosti spolova u istarskoj županiji.

- Ta su prava stečena višegodišnjim angažmanom, zalaganjem i trudom, prvenstveno žena, a potom i brojnih muških kolega. Mi kao Povjerenstvo za ravnopravnost spolova konstantno smo ukazivali i ukazivat ćemo kako je potrebno promicati ravnopravnost, solidarnost, pravednost i vladavinu prava, kao ustavne i temeljne društvene vrednote - poručila je Nemat uputivši, uoči nadolazećih lokalnih izbora, apel strankama da poštuju načelo ravnopravnosti spolova te da vode računa o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama.

Na samome kraju konferencije, obje su članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova čestitale sutrašnji međunarodni Dan žena.