Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Poznat program jedne od najdugovječnijih manifestacija "Imotska sila"

Vraća se ‘Hasanaginica’, muzicira Elvis Stanić group, a za kraj smijeh uz Željka Pervana

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Sve počinje na rođendan Tina Ujevića 5. srpnja, a na rasporedu je deset programa

Ove godine jedna od najdugovječnijih ljetnih manifestacija, "Imotska sila", započinju izvedbom predstave "Hasanaginica" koju pripremaju glumci amateri koje je okupilo Pučko otvoreno učilište Imotski, organizator te manifestacije koja već 43 godine Imoćanima i njihovim gostima pruža brojne predstave, koncerte, izložbe i ostala događanja. Zanimljivo je da su svi programi za publiku – besplatni.

Zdravstvena i socijalna skrb u Imotskom sve je bolja Otvoren stacionar u Domu zdravlja i dnevna bolnica

Predstave za djecu

– Tradicionalno ovaj događaj počinje na rođendan Tina Ujevića, 5. srpnja, a kroz taj mjesec i dio kolovoza publici nudi deset raznovrsnih programa. Zanimljivost je i da posljednje dvije godine imamo predstave za djecu, kojima najmlađima želimo približiti teatar. Programi se odvijaju u kamenom ambijentu imotskih ulica i trgova, a mnogi turisti koji borave u našem gradu također posjete brojne događaje – kaže Mijo Zidar iz Pučkog otvorenog učilišta Imotski.

"Imotska sila" počinju, dakle, 5. srpnja u 21 sati na lokaciji tvrđava Topana kad će zahvaljujući, POU Imotski, koje je ponovno okupilo amatersku kazališnu družinu, prvi put nakon 2007. biti izvedena legendarna predstava uz pomoć i podršku Grada Imotskog. Projekt je prijavljen Ministarstvu kulture i dobivena su sredstva, istaknula je ravnateljica POU-a Ankica Jukić.

Podsjetimo, prošlogodišnja 42. "Imotska sila" završila su programom "Večer s Hasanaginicom". Prizore iz te predstave Milana Ogrizovića odigrali su tada Božena Lončar, Ante Šućur, Marija Kukulj i Bojan Vučković. Radnja se događa u 17. stoljeću, a predložak je narodna balada o Hasanaginici i nesporazumu između nje i age Hasanage koji je poručio da mora napustiti njegovu kulu. Kod zgrade Poglavarstva 10. srpnja u 21 sati Gradsko kazalište mladih Split odigrat će predstavu "Poštarska bajka", a tri dana poslije, u subotu 13. srpnja, na istoj toj lokaciji i u isto vrijeme na rasporedu je predstava "Roko i Cicibela". Kulturno-umjetničko društvo željezničara Filip Dević upriličit će 17. srpnja večer folklora.

Amaterska družina predstavu će izvesti na otvaranju 43. Imotskih sila koja će se održati, kao i uvijek, 5. srpnja, na rođendan Tina Ujevića Pučko otvoreno učilište Imotski okupilo je amatersku kazališnu družinu i priprema spektakl Kultna Hasanaginica vraća se na Imotska sila nakon 12 godina!

Glazbene večeri

Osnovano je 1950. godine u Splitu i iza sebe ima više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Gostovali su u gotovo svim europskim državama, Australiji, Novom Zelandu, Meksiku, SAD-u... Okuplja oko 300 aktivnih članova raspoređenih u različite sekcije, od muške i ženske klape i plesnog folklornog ansambla do škole folklora, gitare i mandoline, orkestra i jazz dance grupa. Kod crkvice na Topani 20. srpnja Teatar Exit odigrat će predstavu redateljice Aide Bukvić "Pluća", duhovit, emotivan i brutalno iskren "mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja", a 24. srpnja kod zgrade Poglavarstva koncert će održati Get vintage band.

Elvis Stanić group svira 27. srpnja. Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, najnagrađivaniji jazz-skladatelj srednje generacije. Njegov Elvis Stanić group spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazzom.

Već 31. srpnja na rasporedu je koncert Hrvatskog puhačkog orkestra Gradska glazba Imotski, jednog od najboljih u Hrvatskoj. Večer uz gitaru 4. kolovoza na dvorima don Ivana Turića ugostit će duo Klasinc – Lončar, a manifestacija završava 8. kolovoza uz obilje smijeha. Stiže, naime, Željko Pervan sa svojim stand-up nastupom. 

Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja imotski Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja Imotski Čiste grad od automobilskih olupina