Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Počela berba

Vrgoračke jagode stižu na hrvatske tržnice

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Beračima je ove godine cijena 30 kuna po satu, a osamdesetak OPG-ova koji uzgajaju jagode ove će godine imati prihod od 10 milijuna kuna koje će jagode donijeti u Vrgorac

U vrgoračkom je kraju započela berba jagoda koje će se u novoj prepoznatljivoj ambalaži od četvrtka naći na hrvatskim tržnicama.

Brzi rebalans proračuna Zbog koronavirusa, sjednica vrgoračkoga Gradskog vijeća u parku

- Isključivo u tamnoplavoj čašici s naljepnicom Vrgorac quality, na kojoj piše "Vrgoračka jagoda Hrvatska, je jagoda iz Vrgorca, sve ostalo je prevara" - rekao je predsjednik Udruge Vrgoračka jagoda Slobodan Dropulić koji je u srijedu na konferenciji za medije u Gradskom parku službeno otvorio 'sezonu jagoda'.

Dok prvi berači jutros beru jagode u selima Orah i Podprolog, u Gradskom parku predstavljena je nova ambalaža, nove oznake na čašicama i kartonskim kutijama.

- Riješili smo problem s beračima, zahvaljujemo svima koji se nude za berbu, ali za sada ne trebamo više berača, jer imamo na raspolaganju dovoljno sezonaca koji nisu otišli raditi sezonu u turizmu na makarskom primorju zbog novonastale krize s koronavirusom - rekao je Dropulić posebno zahvalivši medijima.

Dopredsjednik Udruge Milan Franić kazao je da ove godine očekuju prinos od oko 600 tona visokokvalitetne jagode.

- U odnosu na lanjsku godinu jagoda je puno kvalitetnija i ove godine ćemo imati top kvalitetu - kazao je.

gradska tržnica opet otvorena Povrće na starome mjestu, cvijeće preseljeno na Jelačićev trg

Beračima je ove godine cijena 30 kuna po satu, a osamdesetak OPG-ova koji uzgajaju jagode ove će godine imati prihod od 10 milijuna kuna koje će jagode donijeti u Vrgorac.

- Imamo dva otkupna centra koji će otkupljivati naše jagode, Marinada iz Donjeg Miholjca i Fragaria iz Zagreba, tako da je pokriven i otkup - rekao je Franić.

Napomenuo je i da berba počinje danas i trajat će narednih 45 dana.

- Prije dvije godine smo u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom sufinancirali 600.000 sadnica jagoda i ove godine smo uputili javni poziv za sufinanciranje, kreirali smo vlastitu oznaku Vrgorac quality koju će koristiti proizvođači jagoda, a i drugih poljoprivrednih proizvoda s ciljem da zaštitimo naše proizvođače - kazao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Ekološki i jeftinije Prvi dječji buvljak na osječkoj tržnici, cijena klupe samo 10 kuna

Zadovoljan je i suradnjom s poljoprivrednicima koji dio proizvoda plasiraju preko digitalne tržnice koju je Grad Vrgorac izbacio još 2018. godine preko svog Poduzetničkog centra.