Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Predstavljen program 27. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

Vrhunski glazbenici privući će u Slatinu i građane i turiste

Foto: Mihaela Feldi
Festival će se održati od 7. do 17. listopada u Slatini

Na Dan rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, predstavljen je program 27. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Minutom šutnje odana je počast nedavno preminuloj počasnoj predsjednici festivala Jadranki Srdoč. Festival će se održati od 7. do 17. listopada, a započet će izložbom "Kelemenovo stvaralaštvo", čiji je nositelj Zavičajni muzej Slatina.

BARANČEK GRADI HALE U NOVSKOJ Novi investitor u Poduzetničkoj zoni Zapad

Izložba, koncerti...

– Veza "Dana Milka Kelemena" i Zavičajnog muzeja Slatina seže u sam početak ove manifestacije, gdje je kroz izložbeni program posjetiteljima omogućen uvid u umjetničko stvaralaštvo Kelemenovih suvremenika. Lani je publici predstavljena izložba “Kelemenov pozdrav svijetu”, a prvi put su prikazane fotografije, fotoalbumi i predmeti koje su prikupili supružnici Kelemen na svojim brojnim putovanjima. Budući da je izložba polučila vrlo pozitivne reakcije javnosti, nastavno na tu ideju ove će godine biti izložen dio Zbirke Kelemen, a bit će posvećen djelu maestra Kelemena. Upravo su njegovi radovi okosnica izložbe koja će biti otvorena 7. listopada – naveo je Srđan Đuričić, v.d. ravnatelja ovog muzeja.

Istoga dana na svečanom otvorenju festivala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina nastupit će Zagrebački solisti i proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

Zaklada ‘Sandra Stojić’ predstavila još jedan projekt iz programa Zaželi Gotovo 2,8 milijuna kuna za zapošljavanje 30 žena koje će se brinuti o 180 sugrađana

Osim njih, ovogodišnji će festival ponuditi vrhunske domaće glazbenike, a nastupit će mladi glazbenik, udaraljkaš Filip Merčep, Gudački kvartet Rucner i njihovi gosti Ana i Mario Rucner, zatim će klavirski recital izvesti profesor Umjetničke akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka Konstantin Krasnicki, kao i Ivan i Renata Karša, također profesori na osječkoj akademiji. Nastupit će i Ansambl studenata Muzičke akademije za novu glazbu – ASMANGU, čiji je mentor prof. Berislav Šipuš, a tradicionalno na festivalu sudjeluje i njegov Cantus ansambl koji će ove godine osim Kelemenovih, predstaviti i djela Igora Stravinskog, čime ansambl obilježava 50. godina skladateljeve smrti te skladatelja i akademika Rubena Radice koji ove godine slavi 90. rođendan.

Moskovski ansambl

U sklopu predstavljanja mladih virtuoza nastupit će laureati 9. Hrvatskog natjecanja za mlade glazbenike Papandopulo: Lucija Stilinović – flauta, Toni Kranjac – klarinet i Sven Crnković – saksofon. Festival bi trebao zatvoriti Moskovski ansambl za suvremenu glazbu 17. listopada, što će, dakako, ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom.

JVP Grada Novske osnovana je prije dvije godine Novljanskim vatrogascima stigla nova oprema za intervencije vrijedna gotovo milijun kuna

Osim izvrsnih koncerata, festival donosi i plesnu predstavu ansambla Liberdance te okrugli stol “Kelemen kao učitelj i pedagog”. Nositelj ovoga programa je Ogranak Matice hrvatske u Slatini. Grad Slatina, istaknuto je, prati ovaj festival od samih početaka, kako financijski tako i organizacijski. “Dani Milka Kelemena” jedan su od prepoznatljivih brendova i turističkih potencijala Slatine.