Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Proračun za 2021. je 162 milijuna kuna

Vrtić besplatan, za dijete 7500 kuna, novi poduzetnički inkubator

Grad Belišće
Foto: Grad Belišće
Osigurano je 1.645.000 kuna za pomoć socijalno ugroženima

Ukupno 162 milijuna kuna "težak" je planirani proračun Grada Belišća za 2021. godinu, a kojeg je nedavno usvojilo Gradsko vijeće Belišća. Istaknuto je kako njegov velik dio čine kapitalna ulaganja i socijalno-demografske mjere.

U Belišću svečano obilježen Svjetski dan romskog jezika Belišće poslalo poruke ljubavi i poštovanja prema romskoj manjini

Obnova palače Gutman

Među investicijama se ističe nastavak projekta "List do lista", koji obuhvaća rekonstrukciju palače Gutmann s pristupnim površinama i uređenje središnjeg belišćanskog trga, zatim izgradnja novog poduzetničkog inkubatora, uređenje sportskog trga i ulaganja u Bazen, izgradnja biciklističke staze između Gata i Kitišanaca... Tu je i izgradnja višestambene zgrade po modelu POS-a, rekonstrukcija vatrogasnog doma u Bistrincima, ulaganja u sportske objekte u prigradskim naseljima te nastavak uređenja Gradskog stadiona u Belišću, odnosno izgradnja istočne tribine i atletske staze. Nastavlja se i projekt "Zelene staze Dunava i Drave", uređenje zgrade Starog mlina, projekt revitalizacije industrijske baštine (Spomen-vlak i riječno pristanište), projekt IT akademije...

Gradonačelnik Dinko Burić istaknuo je kako je u proračunu za 2021. poseban naglasak na socijalno-demografskim mjerama. – Osigrano je 1,1 milijun kuna za stipendiranje 135 studenata s iznosima od 1200 kuna, 800 kuna ili 500 kuna mjesečno, ovisno o uspjehu studiranja. Osigurano je 650.000 kuna za svojevrsno stipendiranje srednjoškolaca kroz projekt “Zalogaj” kojim svaki srednjoškolac mjesečno dobiva po 200 kuna, već nekoliko godina osiguravamo besplatan vrtić, podigli smo iznos naknade za svako novorođeno dijete na 7500 kuna, osiguravamo pribor i pomoćna nastavna sredstva za sve osnovnoškolce, tu je i besplatan prijevoz za sve srednjoškolce i subvencionirani prijevoz za studente. S 360.000 kuna na 500.000 kuna povišeno je izdvajanje za uskrsnice umirovljenicima i božićnice nezaposlenima koje iznose 300 kuna. To su neke mjere kojima smo nastojali obuhvatiti sve kategorije stanovnika, od novorođene djece pa do umirovljenika – naveo je gradonačelnik Burić.

Belišće UREĐENJE GRADA I OKOLICE Za 139 studentskih stipendija 1,1 milijun kuna

Nema poskupljenja vode

Dodao je kako je 1.645.000 kuna osigurano za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu. – Važni su svi projekti koje radimo, važni su svi domovi, ceste, sva infrastruktura, ali posebno je važno ne zaboraviti naše sugrađane, da im se olakša i omogući normalan život. Zahvaljujem se Gradskom vijeću i što je prihvatilo prijedlog da se ne dopusti poskupljenje vode i odvoza otpada u idućoj godini, nego će Grad Belišće na sebe preuzeti taj teret, kako bi cijena ostala ista kao i do sada, iako je svakome jasno da su svi režijski troškovi i za odvoz smeća i za proizvodnju vode odavno narasli, a kod nas se to nije mijenjalo unatrag 6 godina – istaknuo je on. – Budimo optimisti i s vjerom u Boga i naše zajedništvo izići ćemo lakše i jednostavnije iz ovih kriznih vremena, ako budemo zajedno djelovali i surađivali na svim razinama. Tu nema prostora za politikanstvo, podmetanja, ne bi smjelo biti razlike između nas, bez obzira koliko različito mislili ili promišljali, ali svi koji se bavimo javnim radom moramo biti vođeni mišlju da smo dobili priliku raditi u interesu svih, a ne samo nekih – poručio je Burić.