Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Za 106 stipendista Županija izdvaja 130.000 eura godišnje

Županija uskoro raspisuje i drugi krug natječaja s obzirom na to da je prvotni plan bio 26 novih stipendija, a kako ih je uručeno 18, ostalo je prostora za još 8 učenika
Foto: Kristijan Toplak
Potpisali smo ugovore s 18 novih stipendista koji su upisali srednjoškolska deficitarna zanimanja. Mi uvijek osluškujemo tržište rada, ističe župan Andrović

Virovitičko-podravska županija stipendira ukupno 106 studenata i srednjoškolaca, za što izdvaja 130.000 eura godišnje. Župan Igor Andrović uručio je, tako, proteklog tjedna ugovore za stipendije za 18 budućih majstora koji se školuju za deficitarna zanimanja. Mjesečno će im se isplaćivati 67 eura, tijekom deset mjeseci. Tako je broj srednjoškolskih stipendija narastao na 37, za što županija na godišnjoj razini izdvaja 31.000 eura. Osim toga, ove godine će Virovitičko-podravska županija raspisati javni poziv za još osam stipendija.

Slijedi novi natječaj

– Potpisali smo ugovore s 18 novih stipendista koji su upisali srednjoškolska deficitarna zanimanja, odnosno opredijelili su se za zanimanje automehaničara, instalatera grijanja i klimatizacije, stolara, konobara, kuhara, vodoinstalatera. Mi uvijek osluškujemo tržište rada, razgovaramo s poduzetnicima, obrtnicima i upravo stipendiramo deficitarna zanimanja jer postoji potražnja za tom radnom snagom. Vjerujem da će ovi stipendisti završetkom svojeg obrazovanja naći posao u našoj županiji ili otvoriti svoj obrt – rekao je župan Andrović.

– Nastavili smo višegodišnju tradiciju što se tiče iznosa stipendija. Uskoro će ići i drugi krug natječaja, s obzirom na to da nam je prvotni plan bio 26 novih stipendija, a danas smo ih uručili 18, tako da je ostalo mjesta za još osam učenika. Samim time, ove školske godine imat ćemo ukupno 37 srednjoškolskih stipendista. Ako uzmemo u obzir i visokoškolske stipendiste, sveukupno imamo 106 stipendija za koje izdvajamo ukupno 130 tisuća eura – naglasio je župan Andrović.

Velika pomoć

Za jedno od traženijih zanimanja, instalatera grijanja, u Industrijsko-obrtničkoj školi u Virovitici školuje se i Ivan Weiss.

– Stipendije koje nam daje Županija puno nam znače tijekom našeg školovanja. Ja ću svakako taj novac odvajati za štednju kako bih, nakon završetka školovanja i kada položim majstorski ispit, mogao uložiti u svoju firmu – kazao je Ivan. Županijska stipendija puno znači i Magdaleni Miklić iz Čačinaca koja se školuje za krojačicu u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina.

– Do sada nisam primala stipendiju i mislim da će mi ovo puno pomoći u daljnjem školovanju. Naravno, još nemam u planu što nakon školovanja, ali svakako se planiram zaposliti ili otvoriti nešto svoje – kazala je Magdalena.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac istaknuo je kako ovaj potez daje školama, ali i učenicima, nadu u bolje sutra jer se okreću traženim, deficitarnim zanimanjima.

– Ove godine upisali smo 100 učenika u programe za deficitarna zanimanja i upravo su ove stipendije otišle u dobre ruke jer pretpostavljam da će oni u budućnosti ostati na području naše županije i nadograditi naše društvo otvaranjem novih obrta – rekao je ravnatelj Graovac.

Dvorac Suhopolje i turizam Odlični rezultati U dvorcu u Suhopolju porast noćenja za 46% U PROJEKT je ove školske godine uključeno ukupno 15 škola partnera, 14 osnovnih i jedna srednja škola Projekt "In-In" Potpisani ugovori s pomoćnicima u nastavi SVEČANOJ SJEDNICI Županijske skupštine nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili i premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman virovitičko-podravska županija "Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole, a standard raste"