Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U požeškoj Poljoprivrednoj školi učenici se obučavaju za život nakon škole

Za centar kompetentnosti Panonika gotovo 50 milijuna kuna iz fondova EU

Foto: pszupanija.hr
Želimo privući učenike iz cijele Hrvatske, pokazati što je budućnost i modele kako organizirati poljoprivredu, kako uspostaviti sustav hladnjače, rekao je župan Alojz Tomašević

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisan je ugovor za gotovo 50 milijuna kuna vrijedan projekt požeške Poljoprivredno-prehrambene škole “Razvoj Centra kompetentnosti Panonika”, koji se u cijelosti financira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Župan i načelnik obišli radove Novi nogostup na dobrobit svih stanovnika Alilovaca

Naime, ova škola ima status Regionalnog centra kompetentnosti, a radi se na tome da postane centar u koji će ostale škole dolaziti po savjete i modele za rad, kako bi mladi ljudi imali potrebno znanje za vođenje obiteljskog gospodarstva. U centru bi se pomoglo i većim proizvođačima u razvoju poljoprivrede. Jedan od partnera na projektu je i Požeško-slavonska županija.

– Želimo privući učenike iz cijele Hrvatske, pokazati što je budućnost i modele kako organizirati poljoprivredu, kako uspostaviti sustav hladnjače, kako podići 122 hektara zemljišta koje škola ima u svom vlasništvu i sve to prenijeti na ljude koji su voljni naučiti i raditi. Partneri na projektu su i Veleučilište u Požegi kao i Ekonomska škola, a to je ono što mi želimo ostvariti, dobru suradnju između svih institucija s ciljem da se učenik ne školuje zbog ocjene već zbog cjelokupnog razvoja – kaže župan Alojz Tomašević.

Regionalni centar kompetentnosti Panonika prepoznat je u Hrvatskoj kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede. Ona su primjenjiva u praksi te utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje i opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava. Cilj projekta je uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja centra.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora pruža tehničku pomoć u pripremi projekta, s timom u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

– Ovaj projekt pripremamo dugo, budući da se istaknuo kao projekt od strateške važnosti za županiju – rekla je ravnateljica Panore Senka Horvat.

Počinje realizacija projekta na koji se čekalo 50 godina Akumulacija na Orljavi zaštitit će županiju od suša i poplava i dati novi zamah turizmu

Prema riječima ravnateljice škole Marije Mršo Rajić, centar Panonika donijet će poboljšanje kurikuluma te obučavati i pripremati djecu na život nakon škole, da budu adekvatno obrazovana te da unaprijede svoje znanje.

– Poljoprivredno-prehrambena škola u vlasništvu ima ekološki voćnjak, a ovim projektima dobivamo suvremenu opremu kojom ćemo djecu naučiti kako se sami mogu baviti proizvodnjom voća na ekološki način, uz pomoć moderne tehnologije. Djeci ćemo omogućiti sve uvjete u nadi da će iz svih dijelova Hrvatske doći k nama u Požegu te nastaviti studirati na našem Veleučilištu u Požegi – rekla je ravnateljica Mršo-Rajić.