Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Počinje realizacija projekta na koji se čekalo 50 godina

Akumulacija na Orljavi zaštitit će županiju od suša i poplava i dati novi zamah turizmu

1/2
Foto: Požeško-slavonska županija
Projekt je “težak” 220 milijuna kuna, plus 50 milijuna kuna za izmještanje ceste

Nakon pola stoljeća čekanja, na mjestu buduće akumulacije u Orljavcu u Požeško-slavonskoj županiji napokon počinje gradnja višenamjenske akumulacije Kamenska. Projekt je to koji bi ovaj tradicionalno poljoprivredni kraj trebao zaštititi od suša, ali i poplava koje mogu uništiti višemjesečni rad u polju u samo nekoliko sati.

Podjela hrane u školama Županija potpisala ugovor za projekt Obrok za 5 – faza IV

Projekt je “težak” 220 milijuna kuna, plus 50 milijuna kuna za izmještanje ceste, a važan je i zato što će doprinijeti boljoj vodoopskrbi požeškog i pakračkog područja, energetskom iskorištavanju, gradnji malih hidroelektrana te razvoju turizma. Ovih je dana održano početno bušenje i istraživanje u Orljavcu, na državnoj cesti Pakrac-Požega.

Ideja još iz 1970-ih godina

– Prva svrha gradnje akumulacije jest obrana od poplava nizvodnog područja, no samo pregradno mjesto osiguralo je mogućnost gradnje većeg akumulacijskog prostora. Akumulacija je volumena oko 17,5 milijuna kubika vode, a ostvaruje se gradnjom nasute brane visoke oko 30 metara – rekao je u ime tvrtke Elektroprojekt Nenad Heček, voditelj projekta.

Župan Tomašević obratio se javnosti u povodu Dana Požeško-slavonske županije ”Imamo najvažniji od svih resursa – ljude koji pomažu jedni drugima”

Ideja gradnje akumulacije Kamenska datira još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a aktualizirana je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Nakon sveobuhvatnog analiziranja, došli smo do zaključka da je ovo najpovoljnije i najbolje rješenje, s čim se složila i Požeško-slavonska županija. U početku je najveći problem nakon analize, prije potpisivanja i raspisivanja natječaja, bila promjena prostornog plana te moram pohvaliti župana Alojza Tomaševića i sve koji su bili uključeni u izmjenu prostornog plana, jer nije bilo lako s obzirom na uvjete zaštite prirode – dodao je Davorin Piha, izaslanik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Važna i za poljoprivredu

Župan Alojz Tomašević istaknuo je da prve bušotine koje su napravljene za potrebe istraživanja imaju povijesno značenje jer to je početak realizacije 50-godišnjeg sna stanovnika Požeško-slavonske županije.

Dodijeljena priznanja laureatima Povelje zahvalnosti B. Černiju, HŽ-u i D. Divjaku

– Akumulacija Kamenska jedan je od najvažnijih projekata Požeško-slavonske županije čija je realizacija postala moguća kada smo usvojili izmjene i dopune prostornog plana županije. Građevinsku dozvolu trebali bismo ishoditi do kraja iduće godine, nakon čega bi se moglo očekivati otvaranje radova. Ovako uz pomoć prirode reguliramo rijeku Orljavu, koju su nazvali rijeka života i divlja rijeka. Svaku kap te predivne rijeke zaustavit ćemo i staviti u funkciju gospodarstva i poljoprivrede. Ovaj projekt važan je ne samo za obranu od poplava, već i za razvoj poljoprivrede, za povrtlarske kulture, ali i dolazak turista – naglasio je župan Tomašević.