Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Župan Tomašević obratio se javnosti u povodu Dana Požeško-slavonske županije

”Imamo najvažniji od svih resursa – ljude koji pomažu jedni drugima”

1/2
Foto: pszupanija.hr
Župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem položio je vijenac na Trgu 123. brigade u Požegi odajući počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i tako simbolično proslavio Dan županije koja ove godine slavi 810 godina od prvog spomena

Proslava Dana Požeško-slavonske županije ove je godine izostala zbog epidemije koronavirusa. Ipak, na sam Dan županije, u utorak 14. travnja, župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem položio je vijenac na Trgu 123. brigade u Požegi odajući počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Tako je na simboličan način ipak obilježen dan kada Požeško-slavonska županija obilježava 810 godina od prvog spomena i 27. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dan županije kao prilika za podsjećanje na učinjeno u protekloj godini ”Shvatimo krizu kao izazov u sagledavanju novih prilika”

“Studentski vlak”

Uoči svečanog datuma, župan Tomašević obratio se svim žiteljima županije.

– Kao i svake godine, naša najljepša županija slavi svoj dan, i to svoju 27. obljetnicu. Ova godina je po puno stvari posebna, a tako i po tome što naša županija ove godine bilježi čak 810 godina od prvog spomena. Tijekom svoje duge tradicije županija je prošla brojna turbulentna razdoblja koja su je obilježila i ostavila traga, ne samo na vizurama građevina nego i na samom mentalitetu naših ljudi, koje krasi onaj istinski slavonski ponos. Na ovu 810. obljetnicu, ne samo naša županija, ne samo naša domovina, nego cijeli svijet prolazi kroz još jedno turbulentno i nesvakidašnje razdoblje koje ostavlja traga na svima nama. Dan naše županije nažalost nismo proslavili onako kako smo željeli, no to uopće nije važno. Važno je, u ovoj pandemiji, štititi svoga bližnjega i sebe – poručio je Tomašević.

Kako nije bilo mogućnosti da se Dan županije obilježi kao ranije, župan je priopćenjem odlučio podsjetiti na najvažnija postignuća u proteklom razdoblju dotaknuvši se pritom svega onoga što je zajedničkim snagama u zadnjih godinu dana odrađeno za boljitak svih žitelja županije. Naglasio je da Požeško-slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj, od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industrije do turizma, zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina.

– Svakodnevno se moji suradnici i ja borimo za razvoj naše županije, i to kroz razne projekte koje zajednički pripremamo, a vrijedni su i nekoliko milijardi kuna. Ako bismo krenuli od gospodarstva, jedna od najvažnijih grana je, naravno, poljoprivreda koja svakodnevno sve više dobiva na značaju. U našoj županiji postoji više od 5000 OPG-ova. Požeško-slavonska županija stoga je donijela programe potpora poljoprivredi prema kojima dodjeljujemo potpore za sufinanciranje nabave opreme, sudjelovanja na sajmovima i slično – naglasio je župan.

Župan obišao pogone tvrtke U Orljavi počeli proizvoditi zaštitne maske, interes velik

Govoreći o projektima, Tomašević je istaknuo da je ova županija kroz fondove Europske unije povukla najviše sredstava na razini RH za obnovu škola, i to više od 53 milijuna kuna za 21 školsku zgradu. Neke od najvećih su svakako za OŠ u Pleternici skoro 17 milijuna kuna, za školu u Jakšiću oko pet milijuna kuna…

Jedan od projekata na koji su u županiji iznimno ponosni, i koji ide sada već nekoliko godina, svakako je sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan “studentski vlak”. Za besplatnu vožnju studenata izdvojeno je iz županijskog proračuna 450 tisuća kuna.

Osim o mladima, u županiji vode brigu i o starijim osobama pa vrijedi izdvojiti oko 11 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi.

Kupili dvorac u Trenkovu

– Kako bismo pridonijeli razvoju turizma, Požeško-slavonska županija je od Kutjeva d.d. kupila dvorac u Trenkovu za što je izdvojeno 1,627.840 kuna. Namjera je ovu destinaciju prijaviti putem projekata Europske unije na natječaje te obnoviti dvorac i stvoriti prepoznatljivu priču o barunu Trenku. Ovo ulaganje je ulaganje u održavanje kulturne baštine i turizam županije – rekao je Tomašević.

Zbog poplava, ali i suša, koje su pogađale županiju, župan je naglasio važnost izrade projektne dokumentacije i gradnje višenamjenske akumulacije Kamenska, koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma i energetike, a čija investicija iznosi 400 milijuna kuna. Posebno je istaknuo rad županijskog Regionalnog koordinatora razvoja, koji trenutačno provodi više od 30 projekata ukupne vrijednosti veće od 190 milijuna kuna. Govoreći o zdravstvu, naglasio je kako je na raznim objektima kojima upravljaju ustanove kojima je osnivač Županija u tijeku provedba projekata u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna.

Brojni sudionici u “Mimohodu pobjednika” obilježili obljetnicu početka Domovinskog rata U Pakracu je neprijatelju slomljena kičma i prije potpisivanja Sarajevskog primirja

– Na kraju želim reći da imamo najvažniji od svih resursa – ljude. Naše drage žitelje prelijepe nam županije koji svaki u svojim mogućnostima pomažu jedni drugima. To je onaj seljak u polju i među svojim životinjama, to je onaj radnik u nekoj od tvrtki, to je ona radnica u trgovini, vlasnik tvrtke, to je profesor, učenik, umirovljenik, to je onaj vijećnik Županijske skupštine, to su moji suradnici, djelatnici Županije, to su gradonačelnici i načelnici, dakle svi oni ljudi koji svakodnevno rade i bore se za svekoliki boljitak – poručio je Tomašević.