Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Brojni sudionici u “Mimohodu pobjednika” obilježili obljetnicu početka Domovinskog rata

U Pakracu je neprijatelju slomljena kičma i prije potpisivanja Sarajevskog primirja

1/16
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Počast poginulim braniteljima odalo je i izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Tomaševićem. Župan je zahvalio svima onima koji nisu ostali kod kuće, nego su branili svoju hrvatsku zemlju

Brojni uzvanici i posjetitelji sudjelovali su u tradicionalnom “Mimohodu pobjednika,” koji je u povodu obilježavanja 29. obljetnice početka Domovinskog rata prošao ulicama Pakraca.

Predstavljen idejni projekt zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku Objekt koji će pridonijeti još boljoj zdravstvenoj usluzi u županiji

Sjećanje je to na dan kada se dogodio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima, koji su razoružali i zarobili 16 policajaca hrvatske nacionalnosti te s policijske zgrade i zgrade Općine Pakrac skinuli hrvatska i postavili srpska obilježja. Već sutradan oslobodili su ih specijalci MUP-a.

Prenositi istinu o ratu

– Dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske branili su svoj Pakrac i on nikada nije pao. Na tim temeljima i danas gradimo sve svoje planove, aktivnosti i projekte. Obveza nam je i dalje biti potpora svim hrvatskim braniteljima, a naročito obiteljima naših poginulih, nestalih i umrlih prijatelja. Moramo znati prepoznati one najugroženije među nama – istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. On je naglasio potrebu prenošenja istine i vrijednosti Domovinskog rata mladim generacijama te posebno istaknuo posjete učenika osmih razreda osnovnih škola Pakracu.

Vijence su položili predstavnici Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga sudionika događanja 1./2. ožujka 1991., državni vrh, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te hrvatski branitelji.

Obilježen Dan europskog broja 112 Civilna zaštita bit će jedan od stupova zaštite i spašavanja

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odalo je i izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem. Župan je zahvalio svima onima koji nisu ostali kod kuće, nego su branili svoju hrvatsku zemlju devedesetih godina.

Upaljeno 29 baklji

– Na ovom području, na kojem je rat i započeo, slomljena je kičma neprijatelju još i prije potpisivanja Sarajevskog primirja (3. siječnja 1992., op. a.), što je sve skupa preokrenulo tijek rata. Kad domovina nije bila priznata, mi smo prisilili Europu i svijet da se realnost zove Hrvatska – kazao je župan i još jednom podsjetio na svoju inicijativu da se zakonski uspostavi “Medalja Zapadna Slavonija”, koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima.

Sport u službi turizma Rukometaši PPD Zagreba kao ambasadori Lipika i županije

U sklopu obilježavanja, ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu upaljeno je 29 baklji pobjede koje simboliziraju 29 godina od početka sukoba.