Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Predstavljen idejni projekt zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku

Objekt koji će pridonijeti još boljoj zdravstvenoj usluzi u županiji

1/2
Foto: Lipički compas
Novi Dom zdravlja imat će ordinacije obiteljske medicine, čekaonice, stomatološku i turističku ambulantu, kao i hitnu ambulantu

Idejni projekt zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku predstavljen je u maloj vijećnici lipičke Gradske uprave uz nazočnost brojnih županijskih i gradskih dužnosnika, župana, gradonačelnika, ravnatelja požeško-slavonskih županijskih zdravstvenih ustanova te predstavnika zagrebačke tvrtke Blok A3 d.o.o.

Dom zdravlja Đakovo obnovljen od poda do krova U sedam novih ambulanti i opremu uloženo 5,67 milijuna kuna

Prostirat će se na 700 kvadrata

Kako piše compas.com.hr, lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je da uvjeti u kojima se nalazi sadašnji lipički Dom zdravlja nisu posve adekvatni te da već dugi niz godina postoji potreba za novim objektom koji bi se nalazio između Vatrogasnog doma i Multikulturalnog centra, dakle u blizini postojeće ambulante.

O samom projektu, uz direktora tvrtke Blok A3 d.o.o. Predraga Šarčevića, govorio je i projektant Matija Lastovčić. Objekt novog Doma zdravlja, koji bi se, kako je prezentirano u ovoj konceptualnoj varijanti, prostirao ukupno na nešto manje od 700 četvornih metara, obuhvaćao bi ordinacije obiteljske medicine, čekaonice, stomatološku i turističku ambulantu, kao i hitnu ambulantu, koje bi se nalazile u prizemlju zgrade, dok bi na katu bili smješteni sadržaji koji nisu toliko osjetljivi u pogledu pristupačnosti pacijentima. To su prostori Zavoda za javno zdravstvo i Palijativne skrbi.

Tijekom prezentacije projektanti su predložili da bi se uz prugu mogla formirati svojevrsna šetnica koja bi poslužila i za rješavanje nekih urbanističkih problema poput parkirališnih mjesta koja moraju biti zadovoljena. Tako bi se uz prugu eventualno stvorila i jedna nova ulica s drvoredom i parkirališnim mjestima, čime bi bio i olakšan pristup samoj zgradi budućeg Doma zdravlja.

U Požegi predstavljen 1,26 milijuna kuna vrijedan koncertni klavir Instrument koji će Glazbenoj školi otvoriti mnoga vrata i mogućnosti

Obnova u cijeloj županiji

Kako je rečeno, tijekom ove godine planira se ishodovati građevinska dozvola, dok bi gradnja počela sljedeće godine, ovisno o osiguranim financijskim sredstvima.

– Radni sastanak s planovima koji smo održali u Lipiku još je jedna potvrda za ono što stalno radimo, a to je da učinimo što bolji servis, odnosno što bolju zdravstvenu uslugu kako stanovnicima Požeško-slavonske županije tako i građanima Lipika – rekao je župan Alojz Tomašević.

– Dugo se nije moglo ulagati u domove zdravlja. Stoga smo odlučili krenuti u njihovu obnovu u čitavoj županiji, gdje god je bilo potrebno, od energetske obnove do uređenja prostora za bolji i kvalitetniji rad liječnika i sestara, naravno i pacijenata koji ondje dolaze – dodao je Tomašević.

On je naglasio da je pri kraju gradnja novog Doma zdravlja u Čaglinu, podsjetivši u tom kontekstu i na dvije požeško-slavonske bolnice. U bolnicu u Požegi ulaže se više od 70 milijuna kuna, najviše od formiranja bolnica, a u bolnicu u Pakracu 12 milijuna kuna.

Blagdanski prijam učenika Putujte svijetom, učite od drugih, ali vratite se domovini

Župan je naglasio i to da je zadovoljan onim što je vidio tijekom prezentacije idejnog rješenja novog lipičkog Doma zdravlja, koji će zasjati u punom sjaju u vremenu koje je pred nama. Time će žitelji Lipika i okolnih mjesta dobiti ono što i zaslužuju, i to na najvišoj razini.