Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Za drugu fazu Gospodarskog centra dodatnih 115 milijuna eura

Gospodarski centar
Foto: Osječko-baranjska županija
Riječ je o stvaranju poslovnog parka s više od 70.000 m2 izgrađenog prostora. Slijedi i izgradnja poslovnog tornja kao dodatnog prostora za poslovanje poduzetnika

Gospodarski centar OBŽ-a spreman je za drugu fazu izgradnje vrijednu 115 milijuna eura, kažu iz Osječko-baranjske županije. Novoizgrađeni Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvoren je u Osijeku krajem travnja, a u njemu je već održano pet velikih događanja. Do kraja 2023. godine dogovoreno je organiziranje još 11 sajmova, kongresa i drugih događanja, što za Grad Osijek znači povećanje broja takvih događanja za oko 300 posto (ranijih godina održavale su se 3-4 sajamske priredbe), no zbog velikog interesa sigurno će taj broj biti i veći jer su u tijeku dogovori o organizaciji još nekoliko događanja.

Suradnja i dolazak investitora

– Gospodarski centar OBŽ u proteklih nekoliko mjeseci realizirao je niz događanja i potvrdio da ispunjava svoju temeljnu svrhu i namjenu, a to je osigurati kvalitetan, moderan i atraktivan prostor za kongresna, sajamska i druga poslovna događanja kao i poslovne susrete radi povećanja gospodarskih aktivnosti i promocije poduzetništva – kaže Nataša Tramišak, saborska zastupnica, zamjenica tajnika Županije i koordinatorica za Gospodarski centar OBŽ.

Projekt izgradnje prve faze Gospodarskog centra, vrijedan oko 9,5 milijuna eura, sufinanciran je iz fondova EU, a s obzirom na veliki interes za prostorom i događanjima može se najaviti i druga faza vrijedna 115 milijuna eura.

– Riječ je o stvaranju velikog poslovnog parka s više od 70.000 m2 izgrađenog prostora. Slijedi i izgradnja poslovnog tornja kao dodatnog prostora za poslovanje samih poduzetnika, pa i gospodarske komore drugih država koje želimo dovesti u Osijek kako bi pokrenuli gospodarsku suradnju i dolazak investitora. Treba izgraditi i dodatne zgrade koje će služiti za neke nove manifestacije – najavila je Nataša Tramišak i dodala kako izgradnja i rad GC-a za sobom povlači i niz drugih ulaganja od strane gospodarstvenika, osobito u smještajne i turističke kapacitete u gradu.

Nove ideje i inovacije

Inače, trenutačno je u Gospodarskom centru OBŽ u tijeku niz logističkih aktivnosti koje vodi tvrtka Osječki sajam d.o.o. Priprema se tako 18. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI koji će se održati 8. i 9. rujna, zatim tradicionalni Jesenski sajam od 6. do 8. listopada, 5. Sajam tehničke kulture "Tehnicoolum" od 1. do 2. prosinca, ali i nova događanja kao što je Green Matrix Summit od 14. do 15. prosinca, prvi takav veliki događaj u Osijeku pod pokroviteljstvom Europske komisije. Namijenjen je prvenstveno mladima u dobi od 18 do 30 godina, a prezentirat će se zeleni i digitalni razvoj tvrtki koje su prisutne u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj i šire. Smisao manifestacije je potaknuti mlade, prvenstveno studente na razmišljanje o razvoju novih ideja i inovacija koje se mogu povezati s postojećim gospodarstvom, kao i da te tvrtke prezentiraju buduća zanimanja i radna mjesta koja će nuditi.

Pojedinih dana organizirane su i tri edukacije dnevno, što pokazuje odgovornost naših ljudi, kaže Anušić SVINJOGOJSTVO Ozbiljno smo se prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv svinjske kuge Gospodarski centar osječko-baranjska županija HAMAG-BICRO je prvi, a popunit ćemo sve prostore Gospodarski centar OBŽ U Gospodarskom centru OBŽ Sajam SALORI o lovu, ribolovu i kontinentalnom turizmu